Hikayat jari Dang Amai

Sumbangsih untuk Bonda Almarhumah Dayang Hjh Halimah Hj Yussof




Malaysia:
  • VANILLA PASTRY BANDAR BARU BANGI.


  • Brunei Darussalam
  • BEST EASTERN BOOK STORE BRUNEI DARUSSALAM
  • LE APPLE BAKERY
  • PUSTAKA REMAJA


  • On-Line Sale:
  • JEMARI SENI
  • E-KEDAI














    PURIH BANGSA

    Brunei tanah air kita
    Warisan berkurun lamanya
    Budaya Melayu teras bangsa
    Islam cara hidup kita

    Kita purih pancir mulia
    Tabah gagah berhemah tinggi
    Bermaruah dan berperibadi
    Bersopan sedar harga diri

    Masa depan penuh cabaran
    Kita ungkayahkan dengan iman
    Dengan ilmu bakti setia
    Ikhlas amanah kerana Allah

    Bangunkan kemakmuran
    pelihara keamanan
    Teguhkan kedaulatan
    Tegakkan keadilan
    Junjunglah kebenaran
    Hidupkan kerohanian
    Ajaran Allah kita turutkan

    Tegak bersatu mendukung negara
    Brunei sejahtera bumi tercinta
    Taat setia rakyat bahagia
    Di bawah naungan Sultan kita





    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Anak pemagat dibawa lari,
    Dibawa oleh anak Benggali;
    Mari tuan duduk kemari,
    Makan sirih bersama kami
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




  • << February 2006 >>
    Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
     01 02 03 04
    05 06 07 08 09 10 11
    12 13 14 15 16 17 18
    19 20 21 22 23 24 25
    26 27 28




    Saturday, February 04, 2006
    Pavlova

    Hari ni kita mula kelas bena badan lagi. Kalau nak tahu apa dia Pavlova Eita???, tengok foto kat bawah nih. Akak rompak dari web cookingatdebras. Sebenarnya ia adalah sejenis pemanis mulut yang tersangat mudah untuk dibuat. Bahan asasnya cuma ada dua; telur dan gula. That's it.. Simple yet sinful.. Untuk menambah seri wajah dan rasanya, kita kena lebih kreatif lagi. Sama ada kita hiasi dengan buah-buahan segar ataupun buah-buahan dalam kaling(dalam tin bukan Bangla! faham??? Wink).  Nak tahu rasanya, emmmmmm yummy... diluar crispy.. didalam macam gulali.. It melts n ur mouth...

    4 egg white (grade A and v.fresh)

    1cup castor sugar (you can reduce d amount)

    1 t.s lime juice (optional)

    1 t.s vanilla extract (optional)

    Topping

    1 pkt Whipping cream

    4 cups mix fruit (slice)

    Preheat the oven to 150C, 300F or gas mark 2 (the temperature is reduced for baking). Beat the egg whites to a foam. Slowly beat in the castor sugar, beatingwell after each addition. Keep beating until the mixture is stiff and the peaks stand up when the beater is removed. Lightly fold into the meringue with the lemon juice and vanilla.

    Line an oven tray with baking paper. Spread the meringue into a circle and pipe a decoration around the edge or swirl with a spoon if desired. Bake in a cool oven (110C or 220F) for 1 to 2 hours. Turn off the heat and leave in the oven to cool.

    Top with whipped cream and decorate with mix fruit just before serving.

    ~Sekapur Sireh~

    Sebenarnya banyak yang hendak ku coret disini, tapi masa tak memberi kesempatan untuk itu. Untuk mengunjungi rumah teman-teman semua pun terlalu payah. Apa lagi untuk menunggu warkah unggu untuk Nuha. Atau bermain air kolam dirumah Along. Semuanya jadi klavu...

    *Tukar mode*. Dan Klavu kalo nak makan lagi pavlova tuh, ko wat lah seniri ek. Aku dah turunkan ilmu... Kalo masih klavu gak mintak ehsan kat spupu spapat kita Wan Em'pok Kekabu disebelah tu. Dia tu pun arif gak hal ehwal memplovakan badan Kak Pah ko tuh.. Big Smile Em tolong beri Klavu ni lebih fluffy  ek *kenyit mata ala cartoon female walt disney*

    Ok lah aku nak siapkan keja aku dulu. Nak balik awal. Nanti malam aku ade date ngan Abang Mat dinner kat Hotel $%#@+^ *bisik kat tinga Jid* esok kita ceta panjang ek..

    Posted at 12:21 pm by ninasuria

    JiD
    February 4, 2006   02:59 PM PST
     
    uiiiiiiiii..dikala demam-demam nih sedap mkn benda nih..apa nih...pavlova..makk aiii..rasa cam dok peghancis...uiii..sedapnya....**ceduk amik masuk dlm tupperware**sedap nyer..nyum..nyum..timaseh kak nina atas mknn yg sedap nih...mmuahhh...**shium pipi kak nina..abis comot kena krim pavlova**hahahahah...
    JiD
    February 4, 2006   03:00 PM PST
     
    uwaaaaaaaaa...nak itut kaknina mkn kat otel juga...**masuk bonet keta kak nina senyap-senyap**
    achik
    February 4, 2006   08:24 PM PST
     
    oh... begitu rupanya pavlova.... kalau makan sure berat naik berkilo2 :-S
    rasanya macam coklat ek... mmm... terbayang m&m (pst. bukan kak em tau!) hehehe..
    kLavu
    February 6, 2006   07:31 AM PST
     
    kaka tangah, pasan lai damit kalo kaka tangah yg buat xtra yummy, so mesti kaka tangah jua yg buat

    dinner kat otel? huwaaaa naper aku tak dibawa *hentak kaki kat sofa davinci kakatangah sampai roboh* suitable ur face tk bawak org :P
    kaka basai
    February 6, 2006   09:46 AM PST
     
    nin,

    makanan ni tak ada kena mengena dengan teori pavlov tu ke? bila loceng berbunyi... air liur meleleh...

    kaka basai makan 'halua rambut' semalam...
    pinkJambu
    February 6, 2006   11:11 AM PST
     
    mana p msg org nihhhhhhhhhhhhhhh
    lai damit
    February 6, 2006   05:01 PM PST
     
    kak basai, mungkin kut... cuma resepi ni x de d*g, dia wat uji kaji kat klavu hehehehe

    pink, tu kan mesej ko :D:D:D
    achik
    February 6, 2006   06:57 PM PST
     
    hahahahahaha... geli isi perut achik bc msg kak damit + along....

    kaka basai, halua rambut tu camna? halua baskat pernah arr tgk... :D
    seriadriani
    February 7, 2006   11:38 AM PST
     
    i wonder, blh ke bakar telur aje? hmmm... maaf, murid ni slow sikit... ampunnnn
    kaka basai
    February 7, 2006   01:34 PM PST
     
    achik ni orang penang ke orang kolompo... halua rambut tu cotton sugar a.k.a gula kapas... come2 cantik warna pink yang dok tergantung jual di kedai...

    *suap leynah dengan halua rambut sampai penuh mulut*
    kaka tangah
    February 7, 2006   08:26 PM PST
     
    Jid
    ko mknlh.. spaya cepat sembuh. lorr napa masuk bonet, mih duk kat depan ngan leynah.. tp awas jgn wat comot abis mata belalang aku koto :P

    Klavu
    o pandainya lai damit :@ nak bodek.
    oops klavu, bukan akak x bawak, lai damit kanpesan suruh kemas kat dapor..

    Acik
    buka coklat M&M lerr.. rasa mcm gula2 kapas derghhhhh

    kaka tangah
    February 8, 2006   04:44 AM PST
     
    kaka basai
    pandainya :D :D :D

    o halua rambut tu gulali(achik dengo tu.. bukan coklat laaa) *ketawa golek*

    Btw emang Leynah ngan abangnya suka berebut mkn halua rambut nih teringat lak hannah, adussssss sedihnya :'(

    Pinkjambu
    awat jd camtu :O

    lai damit
    napa ko pertaruhkn klavu jek jd uji kaji.. napa tak ryn ckucing parsi tuh :s

    seriadriani
    boleh kut.. tapi kalo x menjadi jgn salahkn tekdu, salahkn gula *wink*
     

    Leave a Comment:

    Name


    Homepage (optional)


    Comments




    Previous Entry Home Next Entry


    Blogdrive