Hikayat jari Dang Amai

Sumbangsih untuk Bonda Almarhumah Dayang Hjh Halimah Hj Yussof




Malaysia:
  • VANILLA PASTRY BANDAR BARU BANGI.


  • Brunei Darussalam
  • BEST EASTERN BOOK STORE BRUNEI DARUSSALAM
  • LE APPLE BAKERY
  • PUSTAKA REMAJA


  • On-Line Sale:
  • JEMARI SENI
  • E-KEDAI














    PURIH BANGSA

    Brunei tanah air kita
    Warisan berkurun lamanya
    Budaya Melayu teras bangsa
    Islam cara hidup kita

    Kita purih pancir mulia
    Tabah gagah berhemah tinggi
    Bermaruah dan berperibadi
    Bersopan sedar harga diri

    Masa depan penuh cabaran
    Kita ungkayahkan dengan iman
    Dengan ilmu bakti setia
    Ikhlas amanah kerana Allah

    Bangunkan kemakmuran
    pelihara keamanan
    Teguhkan kedaulatan
    Tegakkan keadilan
    Junjunglah kebenaran
    Hidupkan kerohanian
    Ajaran Allah kita turutkan

    Tegak bersatu mendukung negara
    Brunei sejahtera bumi tercinta
    Taat setia rakyat bahagia
    Di bawah naungan Sultan kita





    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Anak pemagat dibawa lari,
    Dibawa oleh anak Benggali;
    Mari tuan duduk kemari,
    Makan sirih bersama kami
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




  • << October 2006 >>
    Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
    01 02 03 04 05 06 07
    08 09 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30 31




    Monday, October 09, 2006
    KEK ROLL BATU BUNGAN

    Aku dah janji nak kongsi roll Batu Bungan kak Mon ini disini. Resipi ini terhasil setelah lawatan kak Mon ke Mulu dulu. Lalu terciptalah roll ini untuk memperingati keindahan, kesujukan buah aiskerim yang hidup subor di kampong Batu Bungan didaerah Mulu Serawak itu.. Jom kita masok kelas peti ais dua pintu kak Mon.

     

    Kek Roll Batu Bungan

     

    15biji kuning telor(sejukan dalam peti ais dulu yah!)

    9biji putih telor

    200gm gula kastor

    80gm tepung hongkong

    80gm tepung superfine

    50gm tepung jagung

    4s.m susu segar

    1s.m ovellet

     

    Pukol semua bahan diatas dengan kuasa sepuloh kuda Tongue cake mixer sehingga gebu dan ringan. Kalau guna tangan! mahap lah cik Kiah. Adunan tuh pasti bantat. Kang tak pasal-pasal korang salahkan kak Mon kasi resipi buta. Lepas tu campak 250gm mentega cair. Kaup rata. Kemudian ambil adunan tadi bahagikan kepada dua bahagian. Satu bahagian dibahgikan kepada tiga mangkok kecil berasingan dan bubuhlah pewarna hijau(+ pandan paste), merah(+strawberry paste), dan kuning(+vanilla).

     

    Ambil loyang khas kek gulong dan alas dengan kertas minyak dan sapukan mentega. Tuang dalam empat sendok adunan yang tidak bewarna dan ratakan. Kemudian adunan bewarna tadi masokan dalam plastic berasingan. Dan picitkan dengan garisan memanjang diatas permukaan adunan tadi, berselang seli atau mengikut suka. Kemudian ukirlah mengikut kehalusan seni korang. Tengok macam dibawah nih. Lepas tu bakar 8minit dengan 180-200celcius.

     

     

     

    Inti

     

    500gm butter cream(semak aje entri kak Mon yang lepas yah).

    Peanut butter secukupnya.

    Strawberry emulco.

    Buah prune secukupnya buang biji .

    Kek span warna merah atau hijau dipotong panjang setebal 1cm.

     

    Ambil semangkok kecil butter cream dan camporkan 4sudu makan peanut butter. Adun sebati. Ketepikan. Ambil lagi semangkok kecil butter cream dan bubuh satu sudu makan strawberry emulco. Adun sebati. Jugak ketepikan.

     

    Bila kek tadi dah sejuk bentangkan diatas plastic wrap. Sapukan peanut butter cream keatas kek tadi seperti kita sedang menyapu mentega keatas roti layaknya. Susun kek warna merah yang dipotong panjang dan silang dengan buah prune. Kemudian tutup buah prune tadi dengan strawberry cream. Gulonglah kemas-kemas seolah-olah kita sedang menggulong tilam(masih ade ke org buat macam datok-nenek kita dulu nih).

     

     

     

     

    Nah! kan dah siapů

     

    ~Sekapur Sireh~

    Sudah 16 hari kita berpuasa rupanya hari ini. Memang masa terebang laju seperti 'Alladin's flying carpet'. Balik kerja macam-macam kerja minta ditangani. Bayangkan waktu yang cuma tinggal tiga jam sebelum sungkai aku baru sampai kerumah. Kemas itu kemas ini dah masok pukol lima petang. Akhirnya aku cuma sempat campak itu campak ini kedalam kuali untuk menyediakan juadah berbuka. Lepas berbuka bekejar lagi hantar saham untuk ke'SANA'. Siap buat saham sudah pukol sembilan malam. Sampai dirumah sambung lagi buat saham untuk di'SINI'. Kadang aku terpikir jugak; apa sebenarnya yang aku kejar.. Adusss..

    Terlalu banyak janji yang belum habis ku lunaskan. Linda! sampai hari ini pun aku belum bisa menyusup dicelah kesibukan ku  di bulan Ramadan ini untuk meluangkan masa menatap wajah comel bayi mu. Ampunkan aku.

    ~Sekapak Kalapak~

    Kepada yang tinggal jejak kat tingkap tuh! kak Mon tak dapat balas, sebab pintu rumah dok kena mangga oleh TUAN TANAH. Kak Mon cuma dapat mengintai dari celah lobang kunci tu jer.. Ini pong buat N3 masok dari bumbung..Kejamnya...

    Pink Jambu yang sudah pupus telah dapat ku hasilkan sendiri. Berbaloi masa dua jam didalam makmal kak Mon yang hawanya panas macam bilik sauna itu.

    Birunila awak makin segak lah!.

     Birunila yang dulu...


    Birunila hari ini..

    Posted at 06:15 am by ninasuria

    JiD
    October 9, 2006   01:10 PM PDT
     
    nyum..nyum..nyum...sedapnyer.. cair didalam mulut.. nyum.. nyum.. nyum... **tengah santap 'biarlah rahsia' sambil landing2 depan tv kat ruang tamu umah kakmon dengan Lyen..**

    birunila
    October 9, 2006   04:35 PM PDT
     
    kakmon, tak nampak pun uwaaaa...
    nina
    October 12, 2006   07:06 AM PDT
     
    JiD
    biarlah rahsia.. *kelip2 bulu mata minnie klavu*

    Birunila
    awat jd camgitu.. jom5 masok kedai sinahbisc *tarik tgn birunila*
    Sri Diah
    October 14, 2006   11:05 PM PDT
     
    Ish... tak nampaklah kek tu... macamana rupanya. Dok lah terkebil-kebil tunggu gambar tu muncul, tak da :-(. Nina, saya dan Linda dah berpakat... insyaAllah ya. TAk boleh janji 100%. Oh kad raya coklat dah terima, tunggu balang coklatnya pula :-)
    Nina
    October 15, 2006   05:36 AM PDT
     
    Kak Sri kad tu untuk warm-up.. Linda pon dah ckp :) tp 99% kan??? hilang kabus nampak lh ia ;)
    ayai
    July 29, 2009   03:24 PM PDT
     
    ui nyamannya!!teseliur kawan ku disebalah ku ane uhuhu
     

    Leave a Comment:

    Name


    Homepage (optional)


    Comments




    Previous Entry Home Next Entry


    Blogdrive