Hikayat jari Dang Amai

Sumbangsih untuk Bonda Almarhumah Dayang Hjh Halimah Hj Yussof




Malaysia:
  • VANILLA PASTRY BANDAR BARU BANGI.


  • Brunei Darussalam
  • BEST EASTERN BOOK STORE BRUNEI DARUSSALAM
  • LE APPLE BAKERY
  • PUSTAKA REMAJA


  • On-Line Sale:
  • JEMARI SENI
  • E-KEDAI














    PURIH BANGSA

    Brunei tanah air kita
    Warisan berkurun lamanya
    Budaya Melayu teras bangsa
    Islam cara hidup kita

    Kita purih pancir mulia
    Tabah gagah berhemah tinggi
    Bermaruah dan berperibadi
    Bersopan sedar harga diri

    Masa depan penuh cabaran
    Kita ungkayahkan dengan iman
    Dengan ilmu bakti setia
    Ikhlas amanah kerana Allah

    Bangunkan kemakmuran
    pelihara keamanan
    Teguhkan kedaulatan
    Tegakkan keadilan
    Junjunglah kebenaran
    Hidupkan kerohanian
    Ajaran Allah kita turutkan

    Tegak bersatu mendukung negara
    Brunei sejahtera bumi tercinta
    Taat setia rakyat bahagia
    Di bawah naungan Sultan kita





    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Anak pemagat dibawa lari,
    Dibawa oleh anak Benggali;
    Mari tuan duduk kemari,
    Makan sirih bersama kami
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




  • << November 2006 >>
    Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
     01 02 03 04
    05 06 07 08 09 10 11
    12 13 14 15 16 17 18
    19 20 21 22 23 24 25
    26 27 28 29 30




    Monday, November 13, 2006
    Laksa Labok

    Inilah serba sedikit bahan penambah perisa laksa labok kakmOn yang 'malatop' itu. Kuahnya korang bayangkan lah sendiri yah. Jurukamera kakmOn tak sempat ambil. Mungkin Klavu boleh bantu.

     

    A

    1kg ikan (mengikut selera, jaws pun boleh, kakmOn guna tuna). Rebus dengan 3 liter air. Bubuh garam secukupnya. Setelah masak ikan, isinya diblend dengan air rebusan tadi. Ketepikan.

     

    B

    6 biji bawang merah

    5 ulas bawang putih

    1 biji bawang besar

    200gm cili merah

    4 inci halia muda

    1 inci lengkuas

     

    C

    10 lembar daun limau purut dimayang

    1 lembar daun kunyit dimayang

    10 biji cili api(jika suka pedas)

    5 batang serai dititik

    Asam keping secukupnya.

    cawan pati air ikan (Nampla sos ikan Thailand)

    Garam dan serbuk perasa mengikut suka.

    Limau nipis secukupnya (disari dan ambil jusnya)

     

    D

    1 pokok daun saderi

    1 pokok daun bawang

    Bawang goreng secukupnya

    Tauhu yang siap digoreng dan dipotong dadu

    3 biji tomatoo merah dipotong bulat

    1 biji lobak merah dimayang panjang

    1 biji timun dimayang panjang(ambil bahagian kulit sahaja lebih kurang 1cm tebal)

    1 ikat sawi keriting dipotong panjang

     

    500 gm jejari isi ketam (bukan jari ketam tau! Isi ketam tiruan yang berbentuk panjang dan berwarna merah diluar tu leee.. kalau tak tahu toksah masok.. buang kes!)

     

    Bahan-bahan B dikisar kasar semua . Rebus dengan 2 cawan air. Bila sudah mendidih masukan bahan A, masukkan lagi bahan C, rebus hingga bahan-bahan semua sebati dan mengeluarkan aroma yang wangi.

     

    1 paket laksa penang(ada dipasaran) direndam lebih kurang 2jam dulu sebelum merebuskannya. Kalau tidak kena makan gelang getah lah gamaknya.

     

    Sambal taucu:

    Segengam cili api

    15 biji cili merah

    2biji tomatoo

    3 biji bawang merah

    Udang kering secukupnya

    Belacan secukupnya

    Limau kasturi secukupnya

     

    Semua bahan diatas di kisar kasar.  kemudian masokan 5 sudu taucu, gula melaka secukupnya. Gaul rata. Akhir sekali masukkan jus limau kasturi. Dah siap sambal malatop kita. Kalau rajin, bila sambal dah siap tumis dengan sedikit minyak hingga garing. Sambal tu akan lebih tahan lama disimpan.

     

    ~Sekapur sireh~

    Ada orang tuh mengidam laksa labok kakmOn. N3 ni dah lama dalam pocket PC . Baru hari nih dapat mengupdate n3. Lagi pula hantu blogdrive nih dah gila meroyan. Sekejap dapat, sekejap lepas. Inilah resipinya yang senang da babas. Semua bahan-bahannya kita labok jer. Tak payah guna lesung dan batu giling pun.

     

    Untuk pengetahuan korang, kakmOn guna semua bahan alami yang segar bugar belakang umah Tongue. Tolak kunyit jer.. sebab bang Mat bercerai talak tiga dengan spesis mambang kuning nih *jeling klavu*. Kalau ada orang yang tak suka kuah plain nih boleh campak 3cawan pati santan dan sedikit mambang kuning. Pasti terangkat.

     

    Wan Empok! lepas nih boleh lah hidang untuk hantu laksa kat rumah tu eik... Wink

     


     

    Selamat puja usia untuk saudara ku.. lain mak.. lain bapak..

     

    Along 12hb Nobember dan Achik 14hb Nobember.

     

     

    Walau mata tak bertentang mata

    Pun tangan tak bersalam mesra

    Namun hati tetap ingin menyapa 

    Selamat puja usia dinda

    Semoga dinda berdua

    Senantiasa sehat ceria

    Posted at 01:39 pm by ninasuria

    achik
    November 13, 2006   10:07 PM PST
     
    kak mon, terima kasih... dah lama x berkesempatan bergurau-senda... satu hari nanti, insya-ALLAH kita pasti bertemu... muahhh! dirimu tetap dlm ingatan..

    aduh, beratnya *amik barbie bwk balik*
    Jid
    November 14, 2006   12:15 PM PST
     
    mmuahh...syedapnyer nampak laksa..lepas ni kalu ngidam laksa kakmon..bleh la gi umah kak wan empok..minta dia buatkan...hik..hik..hik...

    selamat puja usia juga untuk Along dan Achik..semoga sentiasa diberkati dan dirahmati..ameen...
    kakmOn
    November 14, 2006   01:55 PM PST
     
    MamaFami
    Sib bik kakmOn tak masok ikan duggong, kalo tak hentah esok tiada bagi mu oooopsss
    btw kalo nak ode barbie tu bole kakmOnbuatkan *cepat2 semunyikan bekas kotak mum's bakery *

    Achik
    mmmmuahhh adik ku sayang.. lamanye ko bertapa digua hantu.. ati2 bawak barbie tu tau!

    JiD
    a'ah ko serang jer umah wan empok tuh.. dia kan handal masak.. ko syakap jer apa ko nak.. pasti dia siap...
    nina
    November 16, 2006   11:02 AM PST
     
    walaikumsalam klela, lamanya kita tak bersapa.. perut dah baik??? Pasal resipi tu tarik aje lah.. kalo tak cukup tangan nina pinjamkan jentolak :D

    ooops bahan2 bakang rumah tu :O

    p/s terimakasih atas kad lebaran yang manis itu.. memang sempat pon ;)
    empok
    November 17, 2006   09:49 PM PST
     
    kakmon, kita baru bole masuk tgk resipi ni *muncung mulut kat Queen bee yg bg byk keje kat kita* tima kasih ye. hmm..kalo tuna tu ganti ngan ikan kecik camna? sini mana ada juai tuna kak ooii..nak suh drebar tu menyelam laut dalam mintak maap le..
    jid, nak mkn laksa labok ikan kecik meh sini tp kena bwk partner aka raja g****
     

    Leave a Comment:

    Name


    Homepage (optional)


    Comments




    Previous Entry Home Next Entry


    Blogdrive