Hikayat jari Dang Amai

Sumbangsih untuk Bonda Almarhumah Dayang Hjh Halimah Hj Yussof




Malaysia:
  • VANILLA PASTRY BANDAR BARU BANGI.


  • Brunei Darussalam
  • BEST EASTERN BOOK STORE BRUNEI DARUSSALAM
  • LE APPLE BAKERY
  • PUSTAKA REMAJA


  • On-Line Sale:
  • JEMARI SENI
  • E-KEDAI














    PURIH BANGSA

    Brunei tanah air kita
    Warisan berkurun lamanya
    Budaya Melayu teras bangsa
    Islam cara hidup kita

    Kita purih pancir mulia
    Tabah gagah berhemah tinggi
    Bermaruah dan berperibadi
    Bersopan sedar harga diri

    Masa depan penuh cabaran
    Kita ungkayahkan dengan iman
    Dengan ilmu bakti setia
    Ikhlas amanah kerana Allah

    Bangunkan kemakmuran
    pelihara keamanan
    Teguhkan kedaulatan
    Tegakkan keadilan
    Junjunglah kebenaran
    Hidupkan kerohanian
    Ajaran Allah kita turutkan

    Tegak bersatu mendukung negara
    Brunei sejahtera bumi tercinta
    Taat setia rakyat bahagia
    Di bawah naungan Sultan kita





    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Anak pemagat dibawa lari,
    Dibawa oleh anak Benggali;
    Mari tuan duduk kemari,
    Makan sirih bersama kami
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




  • << November 2006 >>
    Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
     01 02 03 04
    05 06 07 08 09 10 11
    12 13 14 15 16 17 18
    19 20 21 22 23 24 25
    26 27 28 29 30




    Saturday, November 25, 2006
    Itik oh Itik

    Roasted Duck with cranberry sauce

     

    A

    1 whole duck, neck and giblets removed (Kak Mon beli yang frozen jer, nak semelih??? urghhhhh)

    6 t.s  sea salt (kalau tak ade stok guna aje garam Pakcik Aziz tuh, kau campak 1ton pun tak ape)

    3 t.s black peppercorn.

    50gms ginger(minced).

    1 clove garlic(minced).

     

    B

    1 celery(chopped)

    1 spring onion(chopped)

    1 t.s teragoon(dried)

    1 lemon rind

     

    C

    225gm cranberry sauce(bottled)

    250gm frozen mix berries

     

    Rub the duck  inside and out with the ingredient (A). After an hour drain out the liquid from the duck and steam for 45minutes. Then take the duck out and discard all the liquid. Stuff with ingredient (B). Roast for 1 hour with 180 degrees celcius. Then turn the duck side up and pour the cranberry sauce. Lastly sprinkle the frozen mix berries and roast another 15minutes with 250degrees celcius.  You can add lemon juice and chopped chillies before serving.

    ~Sekapur Sireh~

    Ini lah pertamakali itik masok kekuali kakmOn. Rasa ingin tahu yang selama ini menghantui telah terjawab. Tak sangka juadah itik yang tak pernah masok dalam kamus keluarga kakmOn, kini sudah memecah rekod keluarga. Kira 'Hari Ini Dalam Sejarah' lah tu. Penat kakmOn tunggu 'orang tuh' nak menjamu dia menu teristemewa peti ais dua pintu. Tapi dia tak nongol-nongol. Akhirnya setelah kakmOn bentang tilam nak beradu, baru 'orang tuh' bersuara... huhuhuhu.. nasib kau itik...

    Pssstttt rupanya Si Itik quack ni sedap jugak yah! Isi dagingnya macam rasa daging mooooooo... Aku ingat daging itik nih liat.. Tak payahlah cik Kiah nak asah parang. Siapa-siapa nak santap itik quack ni, sila lah...

     

    Posted at 01:09 am by ninasuria

    kakmOn
    November 26, 2006   12:52 PM PST
     
    mama rugi tau! kalau tak terai rasa itik.. memang sedap pon. cuma kita kena perap cara yang betul spaya bau hanyir itik itu hilang.. mula nak masuk mulut tuh memang geli gelaman gak.. tingat lak kat kampong muncung itik yg dok sedut air dlm longkang ngan bungi tiktiktitktiktiktiktik.. ekekekekekeh :D :D :D oooops

    btw kalo tak nak masok garam 1ton, mama biar itik tuh berenang jer kat laut.. bila nak masak kang tak susah nak letak garam dah cokop massin :D :D
    Jid
    November 27, 2006   08:13 AM PST
     
    wow!!! **terbeliak biji mata** kakmon..apa agaknya rasa itik ni yer? yummy ker..atau kenyit mata juga...**perhatikan blue berry satu-satu..**
    nina
    November 28, 2006   06:44 AM PST
     
    Jid
    kali nih tak kenyit mata ma.. picit idung pong tak :D :D :D
    ~thumb up~

    Anak Brunei
    wah! u really adventurous.. orange duck?? balum lg, ani my 1st xperimen.. btw ur fetuccini looks really really good..
    tulip
    November 29, 2006   08:48 PM PST
     
    :-O patutlah si itik dah x bersuara.... kak mon, arnab pernah masak x?
    nina
    November 30, 2006   07:47 AM PST
     
    klela
    itik nila eik? kat bnei kita panggil 'patu'. Kat bnei segala nama itik, patu, angsa, turkey dan semua yg sepupu sepapat ayam tuh.. memang hardly nak masok kuali :D Tp nina ingin nak terai ayam kolok2(turkey) pulak *wink*
    nina
    November 30, 2006   07:52 AM PST
     
    tulip

    arnab? ko nak suruh kakmon semelih arnab? hissssssss urghhhhh tak sampai hati kakmOn tengok wabbit yg mcm meow tuh... syian :'(

    p/s
    a'ah lah rindu gak nak dengo adik kita yg sorg tuh nak berquak quack seperti dulu..

    itik oh itik
    marilah pulang
    oh itik oh itk
    kita berenang riang
    lalalalalalala

    Sri Diah
    December 2, 2006   10:20 PM PST
     
    Huwaaa... nanti... akan kuserbu juga rumah itu satu hari nanti :-)
    kakmOn
    December 6, 2006   06:59 AM PST
     
    kaksri! kalo sebu boley tp jan guna jinTOLAK mati umah nina kang :D insuran lom renew lg :p
     

    Leave a Comment:

    Name


    Homepage (optional)


    Comments




    Previous Entry Home Next Entry


    Blogdrive