Hikayat jari Dang Amai

Sumbangsih untuk Bonda Almarhumah Dayang Hjh Halimah Hj Yussof




Malaysia:
  • VANILLA PASTRY BANDAR BARU BANGI.


  • Brunei Darussalam
  • BEST EASTERN BOOK STORE BRUNEI DARUSSALAM
  • LE APPLE BAKERY
  • PUSTAKA REMAJA


  • On-Line Sale:
  • JEMARI SENI
  • E-KEDAI














    PURIH BANGSA

    Brunei tanah air kita
    Warisan berkurun lamanya
    Budaya Melayu teras bangsa
    Islam cara hidup kita

    Kita purih pancir mulia
    Tabah gagah berhemah tinggi
    Bermaruah dan berperibadi
    Bersopan sedar harga diri

    Masa depan penuh cabaran
    Kita ungkayahkan dengan iman
    Dengan ilmu bakti setia
    Ikhlas amanah kerana Allah

    Bangunkan kemakmuran
    pelihara keamanan
    Teguhkan kedaulatan
    Tegakkan keadilan
    Junjunglah kebenaran
    Hidupkan kerohanian
    Ajaran Allah kita turutkan

    Tegak bersatu mendukung negara
    Brunei sejahtera bumi tercinta
    Taat setia rakyat bahagia
    Di bawah naungan Sultan kita





    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Anak pemagat dibawa lari,
    Dibawa oleh anak Benggali;
    Mari tuan duduk kemari,
    Makan sirih bersama kami
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




  • << January 2007 >>
    Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
     01 02 03 04 05 06
    07 08 09 10 11 12 13
    14 15 16 17 18 19 20
    21 22 23 24 25 26 27
    28 29 30 31




    Wednesday, January 17, 2007
    15minit Muffin Blueberry

    Nota: Siapa-siapa yang tidak punya banyak masa tu.. silalah baca shortcut(bolded font) aje. KakmÔn tak nak menyusah-nyusahkan korang.

     

    1 cawan susu sapi a.k.a lembu (atau kaorang guna susu kambing pon boleh asal jangan masok susu meow)

    5 cawan tepung naik sendiri

    ½ cawan cornflake yang dikisar halus

    1 cawan gula kastor

    1 cawan mentega cair

    1 cawan telor (atau campak aje berapa ketul yang kau nak)

    2 s.m krim nestle(kalau takde toksah masuk... susah-susah aje!)

    1 cawan blueberry filling(kalau susah, boleh guna jem yang sewaktu dengan nya tapi bukan tempoyak tau!)

     

    Cara-cara:-

    Campak semua bahan kecuali mentega cair kedalam mixer kek pacuan 4 kuda(kakmÔn guna Kenw©©d.. Alamak terrrrIKLAN la pulak. Jelling Cik Angun Manis yang masih lemas). Pukol hingga mesra alam. Stop. Masokkan pulak mentega cair dan kaup rata, guna sendok ambuyat(sendok kayu daaaa..) Ambil loyang muffin, masukkan adunan muffin separuh loyang, campak blueberry filling(berlebih-lebihlah sikit) kemudian tutup lagi dengan adunan yang sama. Akhir sekali campakkan lagi satu sudu teh blueberry filling tuh untuk tampil 'malatop'. Bakar 200celcius selama 8-10minit. Nah! Sudah sedia untuk minum petang abiskita...

    Wallah!

     ~Sekapur Sireh~

    Hari ni kita wat 'shortcut' aje yah. Masa tak mengizinkan aku untuk mengarut disini. Dikesempatan ini ingin ku menyusun sepuloh jari memohon maaf pada emel-emel yang belum sempat dibalas. Insya Allah akan ku cuba juga menjawab beberapa pertanyaan resipi-resipi 'malatop' dan tips-tips yang mudah untuk abiskita 'test drive'. Dan akhir sekali salam ma'al HIJRAH 1428 untuk muslimin dan muslimat semua.


    Posted at 12:10 pm by ninasuria

    kakmOn
    January 18, 2007   06:05 AM PST
     
    ala mamfami malu lerr.. kita saje nak terai boley ker kakmOn ni masok rajalawak dlm siri sipenyangak eSTRo tuh * tayang muka celak limapohsen*
    Cik Siti Anggun
    January 18, 2007   09:18 AM PST
     
    Kak Mon,

    tq...tq sebab bagi resipi yg malatop nih! Yg penting jgn mixer kenw**d ku di rumah yg malatop disebabkan umurnya udah mencapai 30 taun (ambil yg bonda punya)! Hari tuh masa menguli muffin yg ban*at, mujur mesin tuh tak malatop, dah ala2 bau hangit gituh, mau taknya, mesin 4 minit non-stop, gara2 arahan diberikan! Grrrrrrrr......
    kakmOn
    January 19, 2007   07:38 AM PST
     
    bravo bravo bravoooooo cik siti angun manis.. 30taon tuh mukannye sekejap.. mesin arwah mak pong kalah tau.. Emmmm dlm masa 30taon tu seingat kakmOn... *garu kpale* yg... berkuasa 4kuda dah 3bigi yg k.o manakala 4kuasa keldai lak errr errrrr lupa laaaaah, mungkin dh lebih setampik tangan kut :p

    so harap lepas ni ikutlahpesan kakmOn ko jan terlebih enterframe.. kang tong sampah gak yg kenyang 'malatop' hikhikhik
    Em
    January 28, 2007   06:39 PM PST
     
    semangat berkobar-kobar ni nak cari blueberry filling *sorok penimbang badan*
    kakmOn
    January 30, 2007   06:18 AM PST
     
    em! nah *sua timangan dacing ikan atok*
     

    Leave a Comment:

    Name


    Homepage (optional)


    Comments




    Previous Entry Home Next Entry


    Blogdrive