Hikayat jari Dang Amai

Sumbangsih untuk Bonda Almarhumah Dayang Hjh Halimah Hj Yussof




Malaysia:
  • VANILLA PASTRY BANDAR BARU BANGI.


  • Brunei Darussalam
  • BEST EASTERN BOOK STORE BRUNEI DARUSSALAM
  • LE APPLE BAKERY
  • PUSTAKA REMAJA


  • On-Line Sale:
  • JEMARI SENI
  • E-KEDAI














    PURIH BANGSA

    Brunei tanah air kita
    Warisan berkurun lamanya
    Budaya Melayu teras bangsa
    Islam cara hidup kita

    Kita purih pancir mulia
    Tabah gagah berhemah tinggi
    Bermaruah dan berperibadi
    Bersopan sedar harga diri

    Masa depan penuh cabaran
    Kita ungkayahkan dengan iman
    Dengan ilmu bakti setia
    Ikhlas amanah kerana Allah

    Bangunkan kemakmuran
    pelihara keamanan
    Teguhkan kedaulatan
    Tegakkan keadilan
    Junjunglah kebenaran
    Hidupkan kerohanian
    Ajaran Allah kita turutkan

    Tegak bersatu mendukung negara
    Brunei sejahtera bumi tercinta
    Taat setia rakyat bahagia
    Di bawah naungan Sultan kita





    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Anak pemagat dibawa lari,
    Dibawa oleh anak Benggali;
    Mari tuan duduk kemari,
    Makan sirih bersama kami
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




  • << February 2007 >>
    Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
     01 02 03
    04 05 06 07 08 09 10
    11 12 13 14 15 16 17
    18 19 20 21 22 23 24
    25 26 27 28




    Thursday, February 08, 2007
    Berasap...

    Resipi ini memang tak guna dapor berasap. Kak Mon rampok dari majalah kat atas tuh(sponsored by Klavu. Terima kasih yah! belikan aku mag ini). Tapi ada modifed sikit. Sebab banyak bahagian 'Mrs.Peggy' yang dimasukkan. Kita buat short-cut aje yah. Ambil 2 cawan eskrim yang korang suka dan masukan kedalam smoothies blender. Masuk lagi 2 ketul krim keju Phillidelphia yang dipotong dadu. Tambah lagi 2 cawan krim kembar(double cream daaaa...). Blend hingga halus.

    Ambil 5biji putih telur dan 11/2 cawan gula kastor. Pukol hingga kembang didalam sebiji mangkok besar(guna teknik meringue). Kaup rata dengan bahan-bahan yang diblend tadi perlahan-lahan. Tuang kedalam acuan kek yang berbentuk cincin. Campakan lagi cranberry filling mengikut suka. Bekukan kedalam peti ais dua pintu. Satu pintu pun boleh, jika punya. Bila sudah beku keluarkan eskrim dan ambil chicken kitchen torch dan bakar dinding acuan eskrim tadi(untuk memudahkan eskrim itu tanggal dari acuannya). Sesapa yang tak punya'guling tangan Dang Amai' tu boleh guna pengering rambut. Asal boleh eskrim tu menggelongsor dari baju besi tu, sudaaaah.

    Nak tengok eskrim??? Klik kat sini.

    ~Sekapur sireh~

    Hari ni memang cik Kiah naik darah tahap gunung Merapi yang baru meledak. Berpuloh kali aku telipon dia... Haram duapulohsen pun dia tak mau angkat. Grrrrrrrrrrrr... Kalau dia depan mata pasti dah aku ketok kepala dia ngan kasut tapak gajah kakmOn nih. Hilang muka glamour Haziq AF kau kang. Padan muka. Astaghafirullah Al-Azim... Selamatkan aku dari syaitan yang direjam...

    Mungkin hari ni memang sesuai cik Kiah hidang eskrim cincin keju cranberry yang cair dilidah sejuk di tekak manis dihati. Kut-kut darah mengelaggak yang go-up-stairs tadi boleh padam. Kalau tak padam pun asal asap syaitan tu boleh keluar dari rongga-rongga yang terbuka. Oooops. Pak! Berenti pak!


    Posted at 12:17 pm by ninasuria

    kLavu
    February 10, 2007   10:33 AM PST
     
    ni yang best, lps ni nak sponsor magazine beads, bleh gak kakmon terai skill beading kat baju klavu hehehehe

    bila tau isi kandungan resepi tu, terus tak jadi makan, cuma sanggup mencicip lelehan skrem yang dah cair di pinggan :P, bleh naik 2 tan berat aku bln februari nie, kenduri besday memanjang
    kakmOn
    February 12, 2007   06:24 AM PST
     
    klavu napa febuari??? aaaaaaaa... boypren die dh sampei *kelip2 bulu mata minnie klavu*
     

    Leave a Comment:

    Name


    Homepage (optional)


    Comments




    Previous Entry Home Next Entry


    Blogdrive