Hikayat jari Dang Amai

Sumbangsih untuk Bonda Almarhumah Dayang Hjh Halimah Hj Yussof




Malaysia:
  • VANILLA PASTRY BANDAR BARU BANGI.


  • Brunei Darussalam
  • BEST EASTERN BOOK STORE BRUNEI DARUSSALAM
  • LE APPLE BAKERY
  • PUSTAKA REMAJA


  • On-Line Sale:
  • JEMARI SENI
  • E-KEDAI














    PURIH BANGSA

    Brunei tanah air kita
    Warisan berkurun lamanya
    Budaya Melayu teras bangsa
    Islam cara hidup kita

    Kita purih pancir mulia
    Tabah gagah berhemah tinggi
    Bermaruah dan berperibadi
    Bersopan sedar harga diri

    Masa depan penuh cabaran
    Kita ungkayahkan dengan iman
    Dengan ilmu bakti setia
    Ikhlas amanah kerana Allah

    Bangunkan kemakmuran
    pelihara keamanan
    Teguhkan kedaulatan
    Tegakkan keadilan
    Junjunglah kebenaran
    Hidupkan kerohanian
    Ajaran Allah kita turutkan

    Tegak bersatu mendukung negara
    Brunei sejahtera bumi tercinta
    Taat setia rakyat bahagia
    Di bawah naungan Sultan kita





    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Anak pemagat dibawa lari,
    Dibawa oleh anak Benggali;
    Mari tuan duduk kemari,
    Makan sirih bersama kami
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




  • << May 2007 >>
    Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
     01 02 03 04 05
    06 07 08 09 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30 31




    Tuesday, May 01, 2007
    Kek Ngek-Ngeeeek

     

    Menjamu mata jer ek.. Lain kali kakmOn kongsi resepi kek cawan celorong celorèng diatas nih. Sekarang kita buat kek Ngèk-Ngèk dulu..

     

    Bahan-bahannya:

    1 cawan mentega

    1 cawan telur

    ½ cawan gula kastor

    ½ cawan gula perang

    2 cawan tepung naik sendiri

    2 cawan pisang dilecek

    2 cawan pisang dipotong serong

    1 sudu teh ovalette(optional)

     

    Hiasan:

    1 cawan golden syrup

    1 sudu makan serbuk cinnamon

     

    Cara-caranya:

    1. Panaskan ketuhar 180 darjah Celsius.
    2. Sediakan dulang kek 10"X10" dan lapiskan dengan kertas foil. Sapukan mentega.
    3. Susun  pisang yang dipotong serong rapat-rapat kedalam dulang tadi.
    4. Taburkan gula perang keatas pisang. Ketepikan
    5. Mentega, ovallete dan gula kastor dipukol hingga putih.
    6. Masukkan telur dan tepung berselang seli sehingga habis.
    7. Masukkan pisang yang dilecek, kaup dan balik-balikkan hinga rata dengan sendok kayu.
    8. Tuang kedalam dulang yang berisi pisang tadi.
    9. Bakar 40 minit atau sehingga kek masak.
    10. Sejukkan 20minit kemudian terbalikkan kek itu dan siram dengan golden syrup dan ayakkan serbuk cinnamon jika suka.
    11. Hidangkan terus  bersama teh atau kopi panas.

    ~Sekapur Sirih~

     

    Aku duduk diruang tamu dengan mag House & Garden di tangan. Kedengaran anak-anak riuh masuk kerumah. Dah balik pun diaorang dari sekolah. Dua bulan rutin kerja supir ku sudah digalas olih si Haziq anak muda dari Seberang itu. Aku sudah bolih duduk di kebun belakang dengan secawan teh menikmati udara petang.

     

    Tiba-tiba kedengaran suara hi pitch Leynah dengan pembantu rumah seksokan diruang dapur. Aduhhhhh.. Apa lagi ni??? Kemudian derap kaki berlari menerkam kearah ku di ruang tamu.

     

    Leynah: Mommyyyy... Pisang Leynah mana? (dengan tonasi marah dan mulut yang dimuncungkan panjang).

    Babu: Hah! Pisangggg?(tayang muka derggggh).

    Leynah: Ngeeeeeeeeeeek.. ( dia menjerit dan menangis golek-golek)

     

    Bila dengar dia sebut ngeeeeeek tuh, ketawa ku pecah terburai. Korang ingat tak filem Wahid Sate bersama seorang budak yang hanya tahu meneybut nyèt-nyèt tuuu.. Aaaaar tu lah sebab aku tergolek tuh. Ngek.. Ngek.. Ngek.. Ngek.. dia nak pisaaaaang Big Smile

     

    Sebenarnya ceritanya macam ni.. Leynah yang beli pisang tu, time dia ikut pembantu ku kepasar beli ikan dan sayur pagi tadi. Kemudian balik kerja bila aku nampak pisang tu, akal diyamon ku pulak datang. Lalu aku lenyek pisang tu dan buat projek jari amai ku.

     

    Manalah dia tak mengamuk sakan, pisangnya dah kakmOn kerjakan buat kek marvelous pisang Cik Siti Angun. Hikhikhikhikhik Big Smile

    Posted at 12:23 pm by ninasuria

    Cik Siti Anggun Manis
    May 1, 2007   07:15 PM PDT
     
    Kak mon,

    terimakasih resipi kek pisang marvellous tuh! Tak sangka kak mon masih ingat! Sayang kak mon..muah..muah..muah! Sedihnya tak dapat nak jumpa kak mon di Pesta Buku. Tahniah kak mon di atas buku yg diterbitkan!!! Cik Anggun awal2 lagi dah tempah kat si Empok!
    kakmOn
    May 2, 2007   02:54 PM PDT
     
    Cik Siti Angun I.Allah selagi nyawa dikandung badan akan dikongsikan bersama ;) Sekarang akak dah langsaikan soma utang akak ek :p selamat mencoba ya puan-puan *versi Bu Apsah*
    Jid
    May 4, 2007   12:25 PM PDT
     
    muahahahaha...shiannn Leyn....meh shini meh..umah momy jid byk kebun pisang..kita boleh tebang pisang byk2...hehehe...

    dapat ilang Rindu kat leyn bila dgr citer pasal dia..hampir setengah thn tak dgr citer pasal Leyn..citer terakhir ialah pasal gigit paha anak C***. atu...muahahaha....
    kaksu
    May 6, 2007   10:48 PM PDT
     
    babu memang tak patut menganiya leynn *tak patut*
     

    Leave a Comment:

    Name


    Homepage (optional)


    Comments




    Previous Entry Home Next Entry


    Blogdrive