Hikayat jari Dang Amai

Sumbangsih untuk Bonda Almarhumah Dayang Hjh Halimah Hj Yussof




Malaysia:
  • VANILLA PASTRY BANDAR BARU BANGI.


  • Brunei Darussalam
  • BEST EASTERN BOOK STORE BRUNEI DARUSSALAM
  • LE APPLE BAKERY
  • PUSTAKA REMAJA


  • On-Line Sale:
  • JEMARI SENI
  • E-KEDAI














    PURIH BANGSA

    Brunei tanah air kita
    Warisan berkurun lamanya
    Budaya Melayu teras bangsa
    Islam cara hidup kita

    Kita purih pancir mulia
    Tabah gagah berhemah tinggi
    Bermaruah dan berperibadi
    Bersopan sedar harga diri

    Masa depan penuh cabaran
    Kita ungkayahkan dengan iman
    Dengan ilmu bakti setia
    Ikhlas amanah kerana Allah

    Bangunkan kemakmuran
    pelihara keamanan
    Teguhkan kedaulatan
    Tegakkan keadilan
    Junjunglah kebenaran
    Hidupkan kerohanian
    Ajaran Allah kita turutkan

    Tegak bersatu mendukung negara
    Brunei sejahtera bumi tercinta
    Taat setia rakyat bahagia
    Di bawah naungan Sultan kita





    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Anak pemagat dibawa lari,
    Dibawa oleh anak Benggali;
    Mari tuan duduk kemari,
    Makan sirih bersama kami
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




  • << April 2008 >>
    Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
     01 02 03 04 05
    06 07 08 09 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30




    Tuesday, April 15, 2008
    Kucing


    Dua bulan yang lalu bang Mat naik minyak angkara pembantu yang suka main 'guling tangan' kat dapur. Lima bulan dia bekerja dengan kak Mon, hampir semua pinggan di dapur sudah sumpak(sumbing). Bukan saja pinggan, malahan cawan pun juga begitu. Tapi pembantu kakmOn itu tidak pernah mengaku. Tup-tup mug ditangannya tiba-tiba jatuh didepan mata bang Mat. Mana mau lariiii arrrrr...

    Esoknya bang Mat beli dinner set yang baru dan mengarahkan dinner set yang sumbing itu dibuang, dengan amaran kalau pecah lagi dia ganti. Dia tarik muncung panjang. Aku cuma tersunging senyum. Bang Mat acah aje tu.

    Selang beberapa hari kemudian...

    Tingtangtingtingtonggggggggggggg. Bunyi kaca jatuh melenting.

    Bang Mat: Yani apa tu? Angry 
    Kak Mon: Kucing atau maling??Tongue
    Leyn: Meowwwwwwwww Big Smile
    Abang dan kakak: Kuuuuuuuusying Angel

    Kami bersuara serentak.

    Lutfan: Berlari kedapur. Babaaaah.. pacah lagi.. Lutfan dengan bahagianya menghebahkan.

    ~Moral of da story~
    Kalau nakkan dinner set baru, tiru macam ambilah pembantu rumah saya Tongue


    ~Sekapur Sirih~
    Luka melecit dijari kaki akibat marathon buku di Pesta Buku Kuala Lumpur belum lagi kering. Subuh-subuh lepas solat bang Mat sudah pit-pot-pit-pot tarik kakmOn bawa treking. Uwaaaaaa sadis betul. Dalam saat-saat begini aku lebih rela tarik napas, ambil barut, ikat perut. Mampus lho.

    Dalam mamai aku turun juga kebawah. Selak langsir. Subhanallah secret garden aku rupanya tengah bermandi bunga. Angerik ku pun sedang berkembang. Harum melor menyucuk-nyucuk lubang hidungku. Ehmmmmm wangiiiii. Terpacul keluar dari bibirku. "Harum bau tai kucing" Tongue Bang Mat mencelah dari belakang. Ces! Tak romantik langsung. Hurmph

    Posted at 05:03 pm by ninasuria

    ChengHo
    April 16, 2008   03:24 PM PDT
     
    Nina - Salam - I like this writing - Cukup menghiburkan the way you express d story.
    nina
    April 16, 2008   09:13 PM PDT
     
    ChengHo???? Zheng He tu ka?? xie xie xie

    walaikumsalam :D
    kaka basai
    April 17, 2008   05:29 AM PDT
     
    ka tangah,
    tahu lah aku... nama manjamu di bibir bang mat tu 'Yani'

    ... moral of the story :D
    nina
    April 17, 2008   08:47 AM PDT
     
    uwaaaa ku tak rela berkongsi kasih :'(

    kaka basai yani tu nama pembantu rumah kakmOn yg baru, dia ni keja mcm robot, fening haku :(
    manjlara
    April 17, 2008   02:25 PM PDT
     
    salam kak mon, terima kasih byk2 utk ole2nya, terkilan sbb tak sempat bersua dan ucapkan terima kasih :(

    p/s - indahnya secret garden tu! bukan setakat memasak, berkebun pun arif jugak ye!
    nina
    April 17, 2008   05:35 PM PDT
     
    manjlara takper, lin tahun kita jumpa, secret garden tu dah semakin terbiar, kakmOn sibuk banyak kat dapo, harapkan si cecep itu aje bela, nasib musim ni basah, kalo tak mati dah bunga2 tuh :(
    Khairyn
    April 18, 2008   05:18 AM PDT
     
    cantiknya secret garden kak mon

    oh dah masuk musim bunga ye? hehehehe

    saya suka kusying, tapi mak kata kusying saya sudah hilang. Sedihnya :(
    nina
    April 19, 2008   07:49 AM PDT
     
    salam khairyn, sian tuannya takde dia pun merajuk lari :p

    kakmOn mukan tak suka kusying, cuma kusying ni suka mencecer kat bunga2 kakmOn, tu yg wat sakit ati grrrrrrr
    Em
    April 19, 2008   09:41 AM PDT
     
    kakmon, krisda ku udah lariiiii. uwaaaa
    kakmOn
    April 19, 2008   10:50 AM PDT
     
    Em awat lari, ko nak amik krisda kakmOn ker?? tak nyesal tau, tiap ujung bulan boley dpt dinner set baru :p

    smlm dia pecahkan lg pinggan baru bang mat. bang mat kena beli dinner set buang pakai gamaknya :(
    Carriekirana
    April 19, 2008   07:33 PM PDT
     
    Kak Mon,

    Salam dari Carrie. Tak sempat kita nak sembang panjang masa Pesta Buku... Kalau datang ke mari.. khabar-khabarkan kat kitaorang di sini lagi ye :).
    nina
    April 20, 2008   07:33 PM PDT
     
    salam carrie, a'ah masa terlalu singkat tuk kita bersembang cuma sempat berhai2 bai2 aje. Insya Allah umur panjang murah rezki kita jumpa di kesempatan yg lain pula ;)
    AkuP
    April 23, 2008   01:33 PM PDT
     
    Akup nyorok dalam kaban kakmon..takut di tuduh jatuh dinner set....syyyyy...
     

    Leave a Comment:

    Name


    Homepage (optional)


    Comments




    Previous Entry Home Next Entry


    Blogdrive