Hikayat jari Dang Amai

Sumbangsih untuk Bonda Almarhumah Dayang Hjh Halimah Hj Yussof




Malaysia:
  • VANILLA PASTRY BANDAR BARU BANGI.


  • Brunei Darussalam
  • BEST EASTERN BOOK STORE BRUNEI DARUSSALAM
  • LE APPLE BAKERY
  • PUSTAKA REMAJA


  • On-Line Sale:
  • JEMARI SENI
  • E-KEDAI














    PURIH BANGSA

    Brunei tanah air kita
    Warisan berkurun lamanya
    Budaya Melayu teras bangsa
    Islam cara hidup kita

    Kita purih pancir mulia
    Tabah gagah berhemah tinggi
    Bermaruah dan berperibadi
    Bersopan sedar harga diri

    Masa depan penuh cabaran
    Kita ungkayahkan dengan iman
    Dengan ilmu bakti setia
    Ikhlas amanah kerana Allah

    Bangunkan kemakmuran
    pelihara keamanan
    Teguhkan kedaulatan
    Tegakkan keadilan
    Junjunglah kebenaran
    Hidupkan kerohanian
    Ajaran Allah kita turutkan

    Tegak bersatu mendukung negara
    Brunei sejahtera bumi tercinta
    Taat setia rakyat bahagia
    Di bawah naungan Sultan kita





    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Anak pemagat dibawa lari,
    Dibawa oleh anak Benggali;
    Mari tuan duduk kemari,
    Makan sirih bersama kami
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




  • << April 2008 >>
    Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
     01 02 03 04 05
    06 07 08 09 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30




    Tuesday, April 22, 2008
    Hobi Gila

    Satu pagi dalam perjalan ke kantor

     

    Kak Mon: "Babaaaaaah… minta duit" Tayang muka sepuluh sen.
    Bang Mat:  "Makan saja scrapping atu" Dia menjawab dengan pantas.

    Kak Mon:  Bagai tertelan putik durghian.

    Uwaaaaa... Hobi gila ku itu rupanya membuatkan kakmOn muflis. Nak cari kayu, nak cari kayu...




    Memungah keluar 'guling tangan' ku ole-ole dari Art-Friend, jari amai ku sudah gatal ingin beroperasi. Namun apakan daya, kerja wajib didepanku MESTI kutangani dengan kadar SEGERA. Sabarlah sayang.

    Selang dua hari masuk lagi SMS kedalam HPku dari toke 'Guling Tangan' melambai-lambai menggoda ku. Aku sudah tidak dapat duduk tenang, hati 'giri-giri'(tidak sabar) ingin terebang kesana. Apalagi bila mendengar laporan lintas langsung si Klavu yang makin mendebarkan. Kerja Tuan Ismith yang sudah di cop SEGERA itu benar-benar mendera ku. Ala Kassim.

     

    Esoknya dengan bantuan si Klavu aku mendapatkan jua 'Guling Tangan' yang benar-benar mengecurkan dan sekali gus memmbuat perut dompet ku kempis. Duh!.

     

    Malamnya tika sedang santai-santai, bang Mat selongkar beg Doraemon kakmOn. Aku terkaku. Matanya bulat tidak percaya melihat dompet ku yang tebal dengan duit resit 'Guling Tangan' yang membolehkan dia membeli beras satu ton. Abdul Wahuuuuub.

     

    ~Sekapur Sirih~
    Lelah dari PBKL belum lagi hilang. Sampai kerumah banyak kerja wajib yang belum lagi usai. Manalagi projek Gayah Enterprise yang sedia menunggu. Alhamdulillah rezki dari ATAS membuat aku lebih insaf dan mensyukuri nikmatNYA. Berkat doa dan harapan, semoga kami dipermudahkan untuk menziarahi rumahNYA. Satu waktu. Yah! Satu waktu.

    Lily ! Great mind is always alike. KakmOn tak 'carbon copy' tajuk entri awak, tau! Tongue

    Posted at 05:04 pm by ninasuria

    jun
    April 23, 2008   08:15 AM PDT
     
    wahahaha..kakmon kantoi! hehehe...relek ar kak mon..kalu dah minat kan..x per, pas ni masak lauk peberet abg mat..sure sejuk ati dia..keh3..
    itikRahsia
    April 23, 2008   08:52 AM PDT
     
    ehh, rajinnya buat benda camni, macam pompuan sungguh.
    Bang Mat, marahkan Kak Mon, marah cukup2, jangan kasi duit belanja sebulan, muahahahaha...
    Jid
    April 23, 2008   01:41 PM PDT
     
    KakMon... itu sib baik kita tak jupe kedai scrapping kat Bangsar Shoping Complex hari tu kan? Tapi kan... sebenarnya kan.. kedai tu kan... bukan kat BSC... tapi kan kat Bangsar Village...muhahaha... patutla kita jupe Cold Storage..keh..keh...
    kLavu
    April 24, 2008   11:47 AM PDT
     
    Jid, add kat blog BSC bangsar shoping centre :((

    itik, ape kes? kakmon tu bukan pompuan sungguh2 ke?

    kekekeke aku pun kantoi gak, tertinggal resit gulintangan kakmon tuh atas meja kat opis, kebetulan lak, dua tiga menjak 'orang tu' datang opis aku, sib baik dia cuma kata "bil bila ni? tak abis2....." huwaaa tak sempat nak cover. o o aku ketahuan....
    Jid
    April 24, 2008   06:46 PM PDT
     
    k.klavu.... huhuhuhu.... ye ke? nape nda ada...uwaaaa... bak sini alamat betul2...tak puas hati ni.. nak gi cari gak....grrrrrrrrrrr.... **AKuP naik sheh**
    kakmOn
    April 25, 2008   09:43 AM PDT
     
    Jun! dlm dia marah2 tu, dia hulo gak, tu yg wat kakmOn sayang banyak muahahaha :D
    kakmOn
    April 25, 2008   09:45 AM PDT
     
    itikRahsia! mana ade, bang Mat tetap sayang kakmOn arrr :p

    p/s ko ingat kakmOn ni mukan pompuan ka??? :@
    kakmOn
    April 25, 2008   09:48 AM PDT
     
    Jid awat jd camgitu, nih dah tak boley jd guide kakmOn dah ni :S

    psssttt kalo kakmOn ingat taim kita wat aksi F1 meredah keh hel subuh2 tu rasa nak tergolek pun ade, nak nagis pun ade gak hikhikhik :D
    kakmOn
    April 25, 2008   09:51 AM PDT
     
    Klavu! ko ni memang antu penghasut nomo satu, KELAS u :p

    Jid sib bik si Klavu kita tinggalkan pagi tuh, kalo tak.. abis la kakmOn terpaksa gadai batu akik hikhikhik :D
    tulip
    April 27, 2008   10:00 AM PDT
     
    hahaha... mahu ketawa dgr kata balas bang mat tu... hehe...

    apasal la kt sini xde jual benda2 gitu? kak mon, beg apasal x simpan beg doraemon dlm kocek depan tu? :D
    nina
    April 27, 2008   11:31 AM PDT
     
    tulip sayang, tutup mulut mu, tak manis tengok anak dara gelak2 camtu tau. Serammmmm :S
     

    Leave a Comment:

    Name


    Homepage (optional)


    Comments




    Previous Entry Home Next Entry


    Blogdrive