Hikayat jari Dang Amai

Sumbangsih untuk Bonda Almarhumah Dayang Hjh Halimah Hj Yussof
Malaysia:
 • VANILLA PASTRY BANDAR BARU BANGI.


 • Brunei Darussalam
 • BEST EASTERN BOOK STORE BRUNEI DARUSSALAM
 • LE APPLE BAKERY
 • PUSTAKA REMAJA


 • On-Line Sale:
 • JEMARI SENI
 • E-KEDAI


  PURIH BANGSA

  Brunei tanah air kita
  Warisan berkurun lamanya
  Budaya Melayu teras bangsa
  Islam cara hidup kita

  Kita purih pancir mulia
  Tabah gagah berhemah tinggi
  Bermaruah dan berperibadi
  Bersopan sedar harga diri

  Masa depan penuh cabaran
  Kita ungkayahkan dengan iman
  Dengan ilmu bakti setia
  Ikhlas amanah kerana Allah

  Bangunkan kemakmuran
  pelihara keamanan
  Teguhkan kedaulatan
  Tegakkan keadilan
  Junjunglah kebenaran
  Hidupkan kerohanian
  Ajaran Allah kita turutkan

  Tegak bersatu mendukung negara
  Brunei sejahtera bumi tercinta
  Taat setia rakyat bahagia
  Di bawah naungan Sultan kita

  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  Anak pemagat dibawa lari,
  Dibawa oleh anak Benggali;
  Mari tuan duduk kemari,
  Makan sirih bersama kami
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 • << December 2010 >>
  Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
   01 02 03 04
  05 06 07 08 09 10 11
  12 13 14 15 16 17 18
  19 20 21 22 23 24 25
  26 27 28 29 30 31
  Friday, December 03, 2010
  Cinta Belacan

  Bila rindu mengenyam rajuk, gebar biru menyimpan pujuk  Cuti sekolah hujung tahun sudah tiga hari bermula. Dan tiga hari juga anak-anak Jefri  bergubang di rumah tahap bosan yang tidak dapat diselamatkan. Hujan masih turun tapi tidak selebat tadi.
  Di ruang belakang Wana masih bermain dengan pensel kaler dan crayon. Melukis sesuatu objek berpusar-pusar dengan warna merah, biru dan ungu. Wana sedang melukis angin ribut yang baru saja di lihatnya menerbangkan pasu-pasu bunga di  taman belakang. Syasya dan Aqil sudah siap dengan but getah dan kut hujan bermain di luar. Mendengar  suara riuh di luar, Wana terhenti melukis, lalu berdiri dan mengintip di jendela kaca.

  Kelihatan  Syasya sedang mengejar Aqil dengan payung Dora warna merah jambu di tangannya. Aqil tiba-tiba ter jatuh betul-betul di dada lopak kecil yang penuh dengan air hujan. Syasya sudah terkekih-kekih ketawa dan menguhulurkan tangannya kepada Aqil untuk membantu Aqil berdiri. Dengan secepat kilat Aqil menarik tangan Syasya sekuat tenaga.  Syasya Terus jatuh dan tersembam kedalam lopak, di sisinya, payung Doranya jua turut terebang.

  "Fair and square" Aqil mengenyetkan matanya pada Syasya, lalu membuka dua tapak tangannya pada Syasya  "Low five"

  Syasya terus menyambut dan menepuk tangan Aqil  dan menyambung "Hi five"

  Kemudian mereka berdiri dan bersinggulan sambil bernyanyi serentak "Too slow"  

  Aqil dan Syasya menghentakkan kaki mereka kuat-kuat seperti kadet askar sedang berlatih kawat.  Air lopak bertebaran memercik ke muka mereka. Mereka sungguh-sungguh berseronok di  dalam lopak kecil itu tanpa menghiraukan ada mahluk lain lagi sedang memerhatikan mereka dekat-dekat situ juga.

  Wana tiba-tiba teringin menyertai mereka dan berlari keluar mendapatkan Aqil dan Syasya.  Aqil buka lagi kedua tangannya buat Wana. Wana sudah siap menepuk tangan Aqil dengan mata bercahaya. Mereka berhi-5 lagi, kegirangan.

  Wana mula bernyanyi hujan turun. Aqil an Syasya terus jadi backup singer di belakang.  Taman belakang sudah riuh dengan suara gempar mereka bertiga. Katak pun tak berani lagi bernyanyi. Burung murai yang kesejukkan di atas pokok cuma memerhati tingkah anak-anak riang ribena yang sedang bersuka ria.

  Hujan turun
  Hujan turun
  Di sini
  Di sini
  Mari kita mandi
  Mari kita mandi
  Pik pik pik
  Pik pik pik

  Di belakang mereka, Jefri sudah siap dengan kayu panjang . Pik pik pik, kayu panjang sudah singgah di punggung Aqil. Syasya terkejut. Wana sudah mahu pengsan saat itu juga. Syasya tidak mati akal terus menarik tangan Wana lari bagai pelari pecut seratus meter ke dalam rumah. Menyelamat diri dari habuan kayu panjang Jefri.

   "Tok Umi tolong..  Tolong. Abah nak pukul Wana"  Wana sudah mula menangis dan cuba mencari bantuan perlindungan pada tok Umi yang selalu berpihak apa jua kesalahan yang dilakukannya. Lantai ruang famili sudah basah  oleh mereka berdua. Wana berlari terus kedapur mencari tok Umi. Syasya naik ke ruang atas lalu bersembunyi di bawah katil di dalam biliknya.

  Tok Umi tiada di dapur. Lalu Wana berlari lagi ke dalam kamar tidur tok Umi. Tanpa mengetuk pintu, Wana terus masuk ke dalam. Kaki Wana tiba-tiba terpaku, matanya terhenti pada selimut biru air laut yang menelan seluruh badan tok Umi. Ada satu perasaan ganjil menyelinap masuk ke dalam hatinya. Kenapa tok Umi tidur dengan membungkus kepala? Tak pernah pun tok Umi buat begini. Kata hati Wana. Perlahan-lahan Wana merapati tok Umi dan meletakkan tangannya pada hujung kaki tok Umi. Terasa ada bahang panas meresapi tangannya.

  Wana panggil tok Umi perlahan seakan berbisik "Tok Umi. Tok Umi demam ek?" Tiada jawaban. Wana tarik selimut biru perlahan. Mata tok Umi merah dan sembab.

  "Tok Umi menangis ek?" Jari Wana cepat meramas pundak tok Umi. Panas.

  ~Sekapur Sirih~

  Tak tahu kenapa hati tetiba gusar. Kaki mentua makin bengkak kedua-duanya. Langsung tidak dapat diangkat. Di bawa ke doktor, semuanya baik. Tekanan darah normal. Ujian darah bersih. Gambar X-Ray, tiada tulang yang terseliuh ataupun retak. Hati tiba-tiba berperasangka..

  Dua hari lepas aku cuba jadi bomoh tak bertauliah. Kuliah Mufti jadi panduan ku. Aku tumbuk segenggam jintan hitam dan tiga camca madu dan sedikit minyak kelapa. Lalu kaki mentua yang bengkak itu kubalut bersama jintan yang ku buat tadi dengan bacaan fatihah tiga kali. Harap-harap sakit kakinya sembuh. Subuhnya aku bermimpi buruk. Mentua lalu ku jenguk di kamar tidurnya. Alhamdulillah bengkaknya berkurangan sedikit. Tapi masih tidak boleh berjalan.

  Dan malamnya aku ajak lagi bang Mat berjumpa ustaz dari Darul Syifa itu. Setelah siap dijampi dengan ayat-ayat Al-Quraan dan dibekalkan dua botol besar air jampi, kami pulang dengan harapan Allah akan menyembuhkan penyakit mentua. Sampai ke rumah sudah lewat 10:30 malam.

  Paginya sang mentua mengadu lagi, dia bermimpi kakinya dikelilingi dengan anak-anak patung yang banyak. Dan anak-anak patung itu tanpa tangan dan kaki. Subhanallah. Ya Allah lindungilah kami daripada kejahatan manusia, jin dan syaitan.

  Posted at 11:29 am by ninasuria

   

  Leave a Comment:

  Name


  Homepage (optional)


  Comments
  Previous Entry Home Next Entry


  Blogdrive