Hikayat jari Dang Amai

Sumbangsih untuk Bonda Almarhumah Dayang Hjh Halimah Hj Yussof




Malaysia:
  • VANILLA PASTRY BANDAR BARU BANGI.


  • Brunei Darussalam
  • BEST EASTERN BOOK STORE BRUNEI DARUSSALAM
  • LE APPLE BAKERY
  • PUSTAKA REMAJA


  • On-Line Sale:
  • JEMARI SENI
  • E-KEDAI














    PURIH BANGSA

    Brunei tanah air kita
    Warisan berkurun lamanya
    Budaya Melayu teras bangsa
    Islam cara hidup kita

    Kita purih pancir mulia
    Tabah gagah berhemah tinggi
    Bermaruah dan berperibadi
    Bersopan sedar harga diri

    Masa depan penuh cabaran
    Kita ungkayahkan dengan iman
    Dengan ilmu bakti setia
    Ikhlas amanah kerana Allah

    Bangunkan kemakmuran
    pelihara keamanan
    Teguhkan kedaulatan
    Tegakkan keadilan
    Junjunglah kebenaran
    Hidupkan kerohanian
    Ajaran Allah kita turutkan

    Tegak bersatu mendukung negara
    Brunei sejahtera bumi tercinta
    Taat setia rakyat bahagia
    Di bawah naungan Sultan kita





    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Anak pemagat dibawa lari,
    Dibawa oleh anak Benggali;
    Mari tuan duduk kemari,
    Makan sirih bersama kami
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




  • << June 2005 >>
    Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
     01 02 03 04
    05 06 07 08 09 10 11
    12 13 14 15 16 17 18
    19 20 21 22 23 24 25
    26 27 28 29 30




    Wednesday, June 29, 2005
    Snow White Cheese Cake



    Topping:

    250gm cheese cream soften (room temperature)
    200ml double cream
    200gm caster sugar
    500ml fresh milk
    5 tbl.s custard powder(mixed with 1cup fresh milk)
    4 egg yolk
    1 pkt. red cherry
    1 pkt. cheddar cheese

    1. Beat cheese cream with sugar until creamy.
    2. Add egg yolk one at a time.
    3. Add double cream and mixed well.
    4. Heat fresh milk and pour custard mixture.
    5. Keep stir until slightly thick.
    6. Add cheese cream mixture and mixed well.
    7. Pour the cream mixture on the prepared sponge cake. About 1cm thick.
    8. Bake by using double broiler about 15min with 180c.
    9. Refrigerate overnight.
    10. Before you served, garnished with grated cheese cheddar and cheery.


    Base: Any flavoured sponge cake(5cm thick). Or you can try my previous entry; [click]Bluberry Cheese Cake

    ~Sekapur Sireh~
    Kek ni memang senang dan rengkas disediakan. Kalau anda lebih adventurous lagi.. anda boleh toppingkan dengan fresh cream sebelum ditabur dengan parutan keju dan buah ceri. Kek ni tahan disimpan dalam peti sejuk selama 3hari.

    Posted at 09:19 am by ninasuria

    pinkJambu
    June 29, 2005   10:57 AM PDT
     
    yum yum yummmm..
    kak,
    tolong aaarr email ke buat n3 ke cheese cake yg ada choc punye..org nak try buat la..seumur hidup takpernah buat tau!
    Harum Jasmin
    June 29, 2005   11:05 AM PDT
     
    Pink kan kita buat kat depan td. Takn tak ingat arr.. pink kena mkn byk kismis ni hehe

    k lah kang akak p emel kat pink.. jgn tak coba eik..
    pinkJambu
    June 29, 2005   01:50 PM PDT
     
    itu la PiNk ni kena minum air penerang hati la..huhuhu

    kakNina , org nak ajak jiran org try..hehe bestnya,,email tau
    pinkJambu
    June 29, 2005   04:37 PM PDT
     
    KAKNIna

    kek tu cantiknyaaa..pinK tak tahannnn tengok tapi kalau depan mata mesti sayang nak makan
    Harum Jasmin
    June 29, 2005   06:08 PM PDT
     
    Pink Jambu ni dah kemaruk.. buatlh dl.. baru tau camna rasanye.. tp memang best.. Last week akak buat 3tray.. alamak tak sampai petang 1tray dah habis budak2 tu kebas..

    Pink adunan tu dapat buat 2 biji kek. Kalo Pink topping ngan whipped cream pun terangkat tau.. pasti budak2 suka banget..

    Fasal chez kek coklat tu, Pink boleh guna ingredient bluberry chez kek tu.. U just buang blueberry masuk coklat jer.. Coklat tu U kena cairkan ngan susu segar. 500gm coklat masak(dicincang) + 1/2 cawan susu, masak guna double boil method. Pas tu tuangkan je keatas chez kek. Sejukan smlman. Kalo tak sanggup nak tunggu 24jam, 2jam pun cukuplh. Tp kalo kek tu disimpan semlman rasanya lebih sedap.. semua bahan2nya meresap sebati.. alamak pjg pulak akak ni buat kelas ptg ni hahaha..
    bahtiar
    June 30, 2005   04:17 PM PDT
     
    waaaaaaaa.... sedapnyaaaa...
    kaksu
    June 30, 2005   04:46 PM PDT
     
    sedapnya... kek sempena hari keputeraan ni...
    Harum Jasmin
    June 30, 2005   09:44 PM PDT
     
    Bahtiar kek ni kalo awak yg rasa nina ingat u akan ckp; kek biasa jer ni.. memang mudah.. macam buat trifle.. rasanya pun hampir2 sama.. cuma cheznya tu je yg lbh..

    kaksu ni baru nak warmup.. terasa semangat dtg berkobar2.. 2,3 ari ni kita asyik dok buat xperimen chez ngan brownies.. smlm brownies nina tak menjadi.. last2 nina buatkan brownies ball hahaha
    baby diana
    July 4, 2005   01:20 PM PDT
     
    mmmm... nampak cam sedap ajer.. meleleh air liur....
     

    Leave a Comment:

    Name


    Homepage (optional)


    Comments




    Previous Entry Home Next Entry


    Blogdrive