Hikayat jari Dang Amai

Sumbangsih untuk Bonda Almarhumah Dayang Hjh Halimah Hj Yussof




Malaysia:
  • VANILLA PASTRY BANDAR BARU BANGI.


  • Brunei Darussalam
  • BEST EASTERN BOOK STORE BRUNEI DARUSSALAM
  • LE APPLE BAKERY
  • PUSTAKA REMAJA


  • On-Line Sale:
  • JEMARI SENI
  • E-KEDAI














    PURIH BANGSA

    Brunei tanah air kita
    Warisan berkurun lamanya
    Budaya Melayu teras bangsa
    Islam cara hidup kita

    Kita purih pancir mulia
    Tabah gagah berhemah tinggi
    Bermaruah dan berperibadi
    Bersopan sedar harga diri

    Masa depan penuh cabaran
    Kita ungkayahkan dengan iman
    Dengan ilmu bakti setia
    Ikhlas amanah kerana Allah

    Bangunkan kemakmuran
    pelihara keamanan
    Teguhkan kedaulatan
    Tegakkan keadilan
    Junjunglah kebenaran
    Hidupkan kerohanian
    Ajaran Allah kita turutkan

    Tegak bersatu mendukung negara
    Brunei sejahtera bumi tercinta
    Taat setia rakyat bahagia
    Di bawah naungan Sultan kita





    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Anak pemagat dibawa lari,
    Dibawa oleh anak Benggali;
    Mari tuan duduk kemari,
    Makan sirih bersama kami
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




  • << July 2005 >>
    Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
     01 02
    03 04 05 06 07 08 09
    10 11 12 13 14 15 16
    17 18 19 20 21 22 23
    24 25 26 27 28 29 30
    31




    Tuesday, July 26, 2005
    rindunya zaman hingus melelih



    Begitu pantas masa berlalu

    memamah usia

    merampas hilai tawa

    dara sunti berjenaka

    melihat ulah gauk anak teruna

    tiada lagi unjak ceria

    mencantas kasih rumpun belia

     

    Laman rumah

    kini sepi

    beku dan kaku

    merobek rasa

    membelenggu jiwa

    apa kah dunia siber

    punya angkara

    menoda kasih

    seputih cempaka

     

    Kembalikanlah....

    hidupkanlah....

    serikanlah....

    laman rumah ku

    seperti sedia kala

    Aku betul-betul rindu......

     

    ~sekapur sireh~

    Apa yang haku dok merapu ni.. Adoi.. aku betul-betul rindu zaman hingus melelih ni. Tengok lah gambar kenangan yang cuma ada satu tu nih.. Itu je yang aku ade. Meriah kan suasana kampong dolu. Itu lah tempat tumpah darah ku, kalo ennkorang nak tahu. Masa tu cKlavu belum lagi ada didunia. Entah aku pun tak tahu kalau dia dah ade bermastautin dalam perut emak aku.

    Kat laman rumah ni lah tempat kami bermain-main; main tapuk, main belon, main tok harimau, main tambi, main santol, main guli, main tinting, main lompat getah, main tiga-setangga dan segala jenis permainan.. namakan saja, pasti aku sempat bermain.

    Posted at 09:55 pm by ninasuria

    pinkJambu
    July 27, 2005   07:59 AM PDT
     
    kaknina mesti yg depan sekali tu..comelnya. ni yg reramai nih g makan kenduri ke?

    zaman tu kalau boleh diulang...siapa pun tak ingin menjadi dewasa..mmmm
    kLavu Qt
    July 27, 2005   11:07 AM PDT
     
    apa kurangnya kanak-kanak berunai....
    bermain berbagai permainan

    ~extract from lirik lagu nyanyian putri ibnor riza~
    kLavu Qt
    July 27, 2005   11:13 AM PDT
     
    sambung lagi:

    ...mereka bermain~ ancau-ancau laut
    bola belidar, bit-bit ucing, dato harimau, tapok-tapokan... lalalala
    sebarkanlah ke seantero dunia...
    nurdia
    July 27, 2005   10:54 PM PDT
     
    salam nina... comelnya anak2 kecil itu... yg maner satu nina???
    eita
    July 28, 2005   04:59 PM PDT
     
    cute nyer budak2 zaman dulu...
    cam nak picit jer hidung tu. kekeke

    tp, rugi arr kak ryn x der... *gelak jahat*
    Harum Jasmin
    July 28, 2005   05:51 PM PDT
     
    Pandainya Pink teka..

    Nurdia memang syomel... tak kenal nina??? Yang paling kecik tu nina, kiri tu mak sedara kita, kanan eldest sis.. yg belakang ramai2 tu.. orang kampong.. meriah kan zaman dolu.. soma main sama2.. tak kira lelaki, pompuan, kecik, besaq..

    eita pas picit.. jgn lupa cuci tgn.. mayak hingus tu.. kang tak fasal2 dpt mkn yg lemak masin.. ahak..
    Harum Jasmin
    July 28, 2005   05:56 PM PDT
     
    adui.. sengsaranya..

    apakan daya tangan tergantung dilangit, kaki terpasak di bumi.. uwaaaaaaaaaaaaa
    baby diana
    July 28, 2005   08:42 PM PDT
     
    pakai cantik-cantik tu ada kenduri aper yek?
    kLavu QT
    July 30, 2005   11:17 AM PDT
     
    eita, ko nie mcm tak tau perangai aku, aku tak main lah pakai baju vogue ramai2 cenggitu, kalo aku nak orang sumer focus kat aku jer, tu pasal le aku melambatkan diri utk lahir, so dpt ler aku sorang2 jd tumpuan pakai baju princess cenggitu

    FYI ppl, tu gambo nina diraikan lepas berk.... hehehe
    birunila
    August 1, 2005   08:13 AM PDT
     
    nina,
    pipi nina comel :p
    kLavu QT
    August 1, 2005   11:47 AM PDT
     
    Harta karun ku cuma seorang suami yang penyayang. Dua orang putera dan dua orang puteri yang akan menyambung zuriat kami yang akan datang.
    ~~~~~~~~~~~~~~

    merce ngan mahligai nko tu bukan harta karun? ooopssss sory aku spatutnyer dah tobat *zip my lips* ;-)
     

    Leave a Comment:

    Name


    Homepage (optional)


    Comments




    Previous Entry Home Next Entry


    Blogdrive