Hikayat jari Dang Amai

Sumbangsih untuk Bonda Almarhumah Dayang Hjh Halimah Hj Yussof




Malaysia:
  • VANILLA PASTRY BANDAR BARU BANGI.


  • Brunei Darussalam
  • BEST EASTERN BOOK STORE BRUNEI DARUSSALAM
  • LE APPLE BAKERY
  • PUSTAKA REMAJA


  • On-Line Sale:
  • JEMARI SENI
  • E-KEDAI














    PURIH BANGSA

    Brunei tanah air kita
    Warisan berkurun lamanya
    Budaya Melayu teras bangsa
    Islam cara hidup kita

    Kita purih pancir mulia
    Tabah gagah berhemah tinggi
    Bermaruah dan berperibadi
    Bersopan sedar harga diri

    Masa depan penuh cabaran
    Kita ungkayahkan dengan iman
    Dengan ilmu bakti setia
    Ikhlas amanah kerana Allah

    Bangunkan kemakmuran
    pelihara keamanan
    Teguhkan kedaulatan
    Tegakkan keadilan
    Junjunglah kebenaran
    Hidupkan kerohanian
    Ajaran Allah kita turutkan

    Tegak bersatu mendukung negara
    Brunei sejahtera bumi tercinta
    Taat setia rakyat bahagia
    Di bawah naungan Sultan kita





    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Anak pemagat dibawa lari,
    Dibawa oleh anak Benggali;
    Mari tuan duduk kemari,
    Makan sirih bersama kami
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




  • << September 2005 >>
    Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
     01 02 03
    04 05 06 07 08 09 10
    11 12 13 14 15 16 17
    18 19 20 21 22 23 24
    25 26 27 28 29 30




    Tuesday, September 06, 2005
    Cookies time

    Custard coconut roughs

    Makes about 36
    1 ½ cups self-rising flour (mother's choice)
    ½ cup custard powder
    ½ cup caster sugar (you can add more)
    125g frozen butter (chopped)
    ¼ cup fresh cream
    ¼ cup shredded coconut (optional)

    1. Preheat oven to moderate 180c
    2. Sift flour and custard powder together into a large bowl, then mix in sugar.
    3. Rub in butter with fingertips until the mixture resembles coarse breadcrumbs. Mix in coconut.
    4. Blend in milk (by hand) until a soft dough is formed.
    5. Drop mixture in rough heaps on baking trays lined with baking paper.
    6. Sprinkle with desiccated coconut.
    7. Bake for 12 to 15 minutes. Allow to cool completely on trays before served.

     ~Sekapur Sireh ~

    Resipi ini senang sangat. Bahan-bahannya pun mudah. Langsung tak guna telur. Sengaja hidangkan yang asas dahulu.

    Anak perempuan Nina pun dapat buat. Tapi kalau anda bijak mempelbagaikan bahan-bahan tersebut, biskut ini akan bertambah menarik dan sedap untuk dijadikan hidangan istemewa untuk raya yang tidak lama lagi menjelang. 

    Oppps puasa pun belum lagi.. dah cakap fasal raya. Dah habis qada puasa ke..??? orang sebelah tu dengar habaq, kemarin dia puasa ¼hari jer.. hish.. hish.. hish..
     French congolais
       



    Posted at 03:10 pm by ninasuria

    pinKJambu
    September 7, 2005   12:33 PM PDT
     
    kakMonnnnn *sambil gentel hujung baju sdn* pink kannn tingin nak makan biskut keee..kek keeee..yg kakMon buat..errrr *jeling2 manja*err nanti2 ya..kakMon buatkan tuk pink..mmmuah pipi kakmon
    Em
    September 7, 2005   01:35 PM PDT
     
    ehh..jadi la biskut kita..cam magik gitu ...nah pink, ambiklah *acah-acah dari jauh*
    AN
    September 7, 2005   03:51 PM PDT
     
    Kak Mon, tima acih bagi recipe. Boleh le nak buat nanti. Kalau nak buat bulat2, boleh jugak ke ?

    Em & Pink : Boleh buat nih... nampak senang jek. Nanti boleh post kat An utk testing
    pinKJambu
    September 7, 2005   04:53 PM PDT
     
    EMMMM..sedappppnyaa EMMM..xtra sedap nih pasal EM tolong suapkan..*lap serbuk biskut kat baju EM*

    apa AN? tak dengarrr aarr, apa? buat biskut? siapa? EM ek..yea la,yea laa...nanti piNk suruh Em buat lagi dan pos kat AN ekkk. *urut dada selamat haku:amin*
    kikomon
    September 7, 2005   06:02 PM PDT
     
    PinkJambu
    Ko ni memang nak shortcut jer.. *beliakan mata* toksah manje kat kak nina. Kak ninaaaa *tarik2 tgn kak nina* toksah layan pink ni.. psstt kak nina ari tuh kan dia syakap dia bg org sbelah chez kek.. dia kata lg dia yg wat seniri, rupanye dia beli kat sec recp *jelir lidah kat pink* pandai kan dia tipu.. bdosa tau pink
    kikomon
    September 7, 2005   06:25 PM PDT
     
    Perrrrkkk *sound efek bunyi papan jatuh* Em ko baling biskut ker baling kayu.. apasal keras jer bunyinye tu.. mesti ko taruk tepung pulut wat biskut tuh.

    si Pink tu pon satu, Em bagi kayu pon dia sapu.. pelahap betul.. Pink bukak mulut luas-luas.. mak aiiii dia guna gigi *ink tu.. patut pon *geleng kpale*

    An ko wat guli pon boleh.. jom kita wat min..

    kak nina ni ape lah dia bg resipi ni, budak kat Infa kindergarten pon buleh buat :P

    Harum Jasmin
    September 7, 2005   06:46 PM PDT
     
    AN biskut ni kita boleh reka ikut mood kite lah. Kalo ko tengah in a blue moon.. ko buatlah bentok guli lepas tu ko sapu ngan telur tabur dengan kacang pistachio hehehe Kalo nak tambah glamer lagi lepas bakar sejukan kemudian salut ngan chocolate atau white chocolate hiasi ngan manik candy. Pasti meriah
    zino
    September 8, 2005   11:17 AM PDT
     
    biskut raya ke ni?

    oops salam kenal tuan rumah.. lompat dari blog pak latip..
    bahtiar
    September 8, 2005   02:16 PM PDT
     
    puasa 1/4 hari? hish... bukan ler puasa namanya tu... hehe :)
    Tuan Tanah
    September 9, 2005   07:26 AM PDT
     
    Zino
    ye biskut raya :) lompat? blh masuk olympic nanti ek :D

    Bahtiar
    dia puasa yangyok :P
    pinKlavu
    September 12, 2005   04:01 PM PDT
     
    sapa lak yang wat prangai babun pose 1/4 ari tuh? isk isk isk

    kekekeke... korang dah cuba ker cookies ni?
     

    Leave a Comment:

    Name


    Homepage (optional)


    Comments




    Previous Entry Home Next Entry


    Blogdrive