Hikayat jari Dang Amai

Sumbangsih untuk Bonda Almarhumah Dayang Hjh Halimah Hj Yussof




Malaysia:
  • VANILLA PASTRY BANDAR BARU BANGI.


  • Brunei Darussalam
  • BEST EASTERN BOOK STORE BRUNEI DARUSSALAM
  • LE APPLE BAKERY
  • PUSTAKA REMAJA


  • On-Line Sale:
  • JEMARI SENI
  • E-KEDAI














    PURIH BANGSA

    Brunei tanah air kita
    Warisan berkurun lamanya
    Budaya Melayu teras bangsa
    Islam cara hidup kita

    Kita purih pancir mulia
    Tabah gagah berhemah tinggi
    Bermaruah dan berperibadi
    Bersopan sedar harga diri

    Masa depan penuh cabaran
    Kita ungkayahkan dengan iman
    Dengan ilmu bakti setia
    Ikhlas amanah kerana Allah

    Bangunkan kemakmuran
    pelihara keamanan
    Teguhkan kedaulatan
    Tegakkan keadilan
    Junjunglah kebenaran
    Hidupkan kerohanian
    Ajaran Allah kita turutkan

    Tegak bersatu mendukung negara
    Brunei sejahtera bumi tercinta
    Taat setia rakyat bahagia
    Di bawah naungan Sultan kita





    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Anak pemagat dibawa lari,
    Dibawa oleh anak Benggali;
    Mari tuan duduk kemari,
    Makan sirih bersama kami
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




  • << October 2005 >>
    Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
     01
    02 03 04 05 06 07 08
    09 10 11 12 13 14 15
    16 17 18 19 20 21 22
    23 24 25 26 27 28 29
    30 31




    Sunday, October 09, 2005
    Macoroni Bakar


     


















    Optional:

    350ml susu segar
    125 gm tepung serbaguna
    150 gm mentega
    1 cawan keju parmesan
    1 cawan keju mozarella
    1 s.m oregano
    1 s.t italian mixed herbs
    Bahan Utama:

    1 Paket  macoroni
    500gm daging cincang
    2 biji bawang besar dipotong dadu
    4 biji bawang merah dicincang
    5 ulas bawang putih dicincang
    5 biji tomato merah dipotong dadu
    1 biji red bell pepper dipotong dadu
    250ml sos tomato pasta
    2 s.b sos cili
    2 s.b cili kisar
    Minyak zaiton secukupnya.
    Garam secukup rasa.

    Nota:-
    Bahan tambahan itu boleh juga anda tinggalkan. Tapi adalah lebih baik jika anda memasukannya. Sos krim itu akan membuatkan tekstur macaroni anda melekat dan tidak berderai. Keju mozarella itu juga fungsinya untuk menambah keenakan macorini tersebut. Bila makan panas-panas keju itu mencair. Dan bila diangkat dari mangkok casserole, dia akan melekit dan elastik, seolah-olah gula-getah yang kenyal (sepertimana iklan *iz*a *ut)
    A)
    Rebus macoroni hingga empuk. Ketepikan.
    Tumis bawang dengan minyak zaitun dalam saucepan hingga naik bau.
    Masukan bahan sos kecuali tomato dan red bell pepper.
    Masukan dagging cincang, masak 5 minit
    .

    (B)
    Ambil saucepan, panaskan mentega dengan api yg sangat perlahan.
    Masukan tepung dan kacau sentiasa supaya tidak bergentel 2minit.
    Masukan susu segar sedikit-sedikit dan kacau lagi. Masak dalam 2minit lagi.
    Masukan keju parmesan dan gaul rata.
    Bila sudah siap, masukan sos krim ini kedalam daging (A).
    Masukan lagi macoroni, red bell pepper dan tomato cincang.
    Tuang kedalam mangkok casserole, tabur dengan french herbs dan keju mozarella.
    Bakar dalam 180celcius selama 25 minit atau pun sampai macoroni kuning keemasan.
    ~Sekapur Sireh~

    Bila difikirkan kita ni membuang masa, tenaga dan wang ringgit. Tiap kali menjelangnya ramadan, perkara yang selalu dititik beratkan ialah meja makan. Tak sah berbuka kalau tak penuh meja dengan pelbagai hidangan.
    Tak cukup digerai ramadan beli ayam golek, ikan panggang, nasi beryani, kerabu sam tam, mee goreng mamak, sirap bandung, ABC, Cendol Temburon*... namakan apa saja yang nampak dimata semua nak beli. Kemudian sampai dirumah buka peti es, nak masak lagi! Alahai... Betul punya godaan nafsu yang luar biasa.

    Tapi sampai waktu berbuka, baru sebiji kurma masuk kedalam perut dan segelas air membasahi tekak sudah terasa kenyang seperti makan nasi satu pinggan. Maha pemurah Tuhan yang memberi kita rezki. Akhirnya segala hidang yang penuh dimeja tinggal begitu saja tidak dijamah. Alangkah ruginya kita, berajakan nafsu semata.


    Seriadriani menu hari ini adalah khas Nina buatkan untuk mu. Tak tahu lah jika bukan hidangan ini yang dicari. Sekadar berkongsi ilmu yang entah boleh dimanfaatkan ataupun tidak. Sos tersebut boleh juga Seri gunakan untuk membuat Spagheti atau Lasagna. Anak-anak Nina pun suka hidangan ini.


    AN ampun! resipi biskut coklat mu akan ditunda lagi. Bahan-bahannya belum lagi sampei dierpot. Kilang tepung Australi bilang gudangnya lagi gawat, pekerja abis libur ke Bali.. :P Egg Tart Bahtiar sudah dicuba???? Akak suka makan Portuguese Egg Tart dengan crust yang berlapis-lapis tuh(mcm karipap putar). Rasanya rich sikit. Bahan krimnya cuma guna gula, telur dan susu segar. Enak banget.. yum yum yum... *wink Bahtiar*(kut2 Bahtiar dapat beri resipi tart tersebut). 

    Posted at 08:21 am by ninasuria

    seriadriani
    October 9, 2005   09:44 AM PDT
     
    terima kasih bebanyak.. betullah tu, macam yg seri nak. macam sedap je. sebenarnya seri dah ada resepi yg letak telur dan santan (sebagai ganti sos krim tu kot). itu macam high colestrol sangat dan muak sikit. ptg ni seri cuba resepi nina ni. klu menjadi kita wr war kan..
    pssttt.. Em, bau tu sampai tak ke rumah Em?
    Nina
    October 9, 2005   02:29 PM PDT
     
    Seriadriani
    kalo macaroni santan + telor = bingka(kalo diBonai), pun sedap kalo dibuatkan pengat ditambah lagi ngan duyan ehmmmmm yumyumyum

    boleh1000x kalo nak bejiran ngan Nina.. tiap ujung minggu pasti nina intai seri masak laksa asam hehehe
    Em
    October 9, 2005   09:18 PM PDT
     
    patutla masa berbuka cam tak lalu nak makan, rupanya nak makan yg istimewa..sahur ni tak makan nasi le...sedaapp sangat macaroni tu *sendawa utk kali ke berapa entah*

    terimakasih pada yg terlibat....
    nina
    October 10, 2005   06:56 AM PDT
     
    Em rezki ramadan datang menggolek kut, pssttt... org kat atieh tu ker yg anto??? baiknya seri! tingin gak nak bejiran ngan orang yg bik ati... *wink seriadriani*
    nina
    October 10, 2005   07:01 AM PDT
     
    trlupa lak syakap.. maaf ek seri macoroninya tak melekat.. Mungkin seri beli macaroni paket yg besaq kut.. biasa nina beli paket yg kecik jek 100gm - 200gm tu lah krim pelekat tuh tak cukup.

    Kalo nak mahu pekat.. melekat.. tambahkan sos krim 2x ganda (bahan optional). Lepas nih seri boleh wat yg P.E.R.F.E.C.T (ala2 OGY)
    AN
    October 10, 2005   09:27 AM PDT
     
    Kak Nina,
    AN nampak resepi macaroni bakar tuh mengiurkan. Bestnye! Memang nak kena try lah. Egg tart belum dicuba lagi, bekas acuan belum jumpa lagi. Nanti kita cuba mintak resepi Portuguese Egg Tart pulak dari Bakhtiar, tapi sure susah nak buat. Patutlah biskut kak nina sedap, tepung import dari Australia! Seronoknya kalau dpt berjiran dgn kak nina, bolehlah bertukar2 masakan.
    Em
    October 10, 2005   11:50 AM PDT
     
    kalo kita berjiran dgn kak nina, tak mau bertukar2 masakan. nak tukar masakan dgn bekas kosong je..ahaks
    itikQUACK
    October 10, 2005   02:54 PM PDT
     
    kak nina, selalunya kalau ayah ngan saya beli makanan untuk berbuka banyak2 mak bising2, sbb kami cuma bertiga je kat rumah, takut makanan tak habis, tp bila giliran mak, dia beli lagi bnyk dari yg ayah dgn saya beli, ada sekali tu dia beli 3 jenis bingka sekaligus dgn kuih lain apa entah..
    nina
    October 11, 2005   07:30 AM PDT
     
    AN boleh :) tp.. tak takut ker baju kebaya tak muat hehehe

    EM kalo tukaq bekas kosong, boleh tp pastikn EM guna tupperware jgn guna container pakai buang sd *wink*

    ItikQUACK
    Tu lah akak tak suka p gerai ramadan.. mesti soma nak beli.. lg pula hubby tak suka beli makanan yg open market(sanisah huri betul). Dah 1 dekad tak pernah beli makanan kat gerai walau ati tingin sgt nak mkn huhuhu *muka monyok*
    dangayang
    October 11, 2005   12:15 PM PDT
     
    bila lah pulak macaroni bakar ni nak landing kat pewot aku...?

    malam ni mintak2 ler dia bawak macaroni... tapi esok kan hubby dia balik kampong, boleh lak paksa kanda ku ini masak xtra special, hehehe
    nina
    October 12, 2005   07:20 AM PDT
     
    Dang Ayang kalo time laki aku kat rumah mesti dia ingat punya.. *muka tak siap*
    bahtiar
    October 12, 2005   09:01 AM PDT
     
    uhuk..uhuk.. patutlah tersedak. tupanya ada orang sebut-sebut nama saya kat sini.. :)
    seriadriani
    October 12, 2005   10:16 AM PDT
     
    rasanya bukan sebab salah resepi, tapi rasanya sebab memandai jek kurangkan cheese.. uhuk! uhuk! :D
    aHaDa
    October 12, 2005   01:08 PM PDT
     
    salam kak nina...
    wah receipe baru plak.. one of my favo. dishes la sis...
    nak try la!!! kalu jadi ahada inform yek..;-)
    nina
    October 13, 2005   09:37 AM PDT
     
    Bahtiar kalo tersedak tu namanya ade rezki hehehe :D :D :D

    Seriadriani :D :D kita suka terlebih keju pulak ;)

    Ahada buat kat mana nih.. kat kampong ek ;)

    Izza
    October 13, 2005   03:46 PM PDT
     
    huuu...kita tak ada oven. cemana nak bakar macaroni tuh? huhuuuuuuu
    Nina
    October 14, 2005   08:22 AM PDT
     
    Izza jangan nangis dulu. Boleh dimakan terus pon tanpa dibakar. Tp memanglah sodap lagi kalo masuk oven.

    Camni lah guna oven zaman dolu. Guna tin roti crackers yang besaq. Tebok tengah2 tin, wat pintu. Pastu letakkan kat dapor gas. Alas lagi dengan tudung belanga yang 2nd hand :P, baru letak mangkok kalis api tu dalam oven made in sendiri tu.. Wallah..... dah boleh makan pun hehehe :D :D :D

    Diyamon(berlian = brilliant :P) tak ide akak nih..

    P/s - Kata penaja keselamatan anda ditangan anda sendiri.. jangan meletup sudaaaaaaaaaaah
    Nina
    October 16, 2005   11:36 PM PDT
     
    Org sbelah tu dah war2kn 1 dunia aku tak anto macaroni ni kat dia.. padahal aku lum sempat buat lg pasai ingredientnya tak lengkap uwaaaa :'(
    izza
    October 19, 2005   07:24 PM PDT
     
    uish..creative gak kak nina nih. kalah mcgyver!!!! ingatkan tere masak jer. ropa2nya tere wat oven zaman dolu2.
     

    Leave a Comment:

    Name


    Homepage (optional)


    Comments




    Previous Entry Home Next Entry


    Blogdrive