Hikayat jari Dang Amai

Sumbangsih untuk Bonda Almarhumah Dayang Hjh Halimah Hj Yussof




Malaysia:
  • VANILLA PASTRY BANDAR BARU BANGI.


  • Brunei Darussalam
  • BEST EASTERN BOOK STORE BRUNEI DARUSSALAM
  • LE APPLE BAKERY
  • PUSTAKA REMAJA


  • On-Line Sale:
  • JEMARI SENI
  • E-KEDAI














    PURIH BANGSA

    Brunei tanah air kita
    Warisan berkurun lamanya
    Budaya Melayu teras bangsa
    Islam cara hidup kita

    Kita purih pancir mulia
    Tabah gagah berhemah tinggi
    Bermaruah dan berperibadi
    Bersopan sedar harga diri

    Masa depan penuh cabaran
    Kita ungkayahkan dengan iman
    Dengan ilmu bakti setia
    Ikhlas amanah kerana Allah

    Bangunkan kemakmuran
    pelihara keamanan
    Teguhkan kedaulatan
    Tegakkan keadilan
    Junjunglah kebenaran
    Hidupkan kerohanian
    Ajaran Allah kita turutkan

    Tegak bersatu mendukung negara
    Brunei sejahtera bumi tercinta
    Taat setia rakyat bahagia
    Di bawah naungan Sultan kita





    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Anak pemagat dibawa lari,
    Dibawa oleh anak Benggali;
    Mari tuan duduk kemari,
    Makan sirih bersama kami
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




  • << October 2005 >>
    Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
     01
    02 03 04 05 06 07 08
    09 10 11 12 13 14 15
    16 17 18 19 20 21 22
    23 24 25 26 27 28 29
    30 31




    Saturday, October 22, 2005
    Soto Spesial

    Bahan-bahannya:
    1Kg tulang daging (atau 1 batang kaki sapi atau kerbau)
    1paket rempah sop (goreng tanpa minyak dan tumbuk)
    5inci halia ditumbuk
    2inci lengkuas dihiris
    Garam dan serbuk perasa secukup rasa

    Caranya:
    Tulang daging direbus hingga empuk.
    Masukkan rempah, halia dan lengkuas.
    Masak lagi dalam 30minit.

    Mee:
    1paket Mee Tai Thong direbus (yellow stick noodle).
    1paket Mee hoon dicelur dengan air mendidih.
       
     
    Bahan untuk ditabur

    [I - optional]
    1mangkok isi daging manis (direbus bersama tulang tadi dan dipotong halus)
    1mangkok paru sapi atau kerbau (digoreng dan dipotong halus)
    1mangkok berubut (perut sapi atau kerbau direbus dan dipotong halus)

    [II]
    6biji bawang merah dimayang (goreng)
    6ulas bawang putih dimayang (goreng)
    1mangkok taugeh
    4biji lada merah dihiris halus
    Daun saderi secukupnya
    Daun bawang secukupnya
    Limau kesturi secukupnya
    Sambal rindu.
    Hidangkan dalam mangkok berasingan.
       
    Sambal Rindu
    300gm lada thai (chili api)
    10biji limau kesturi
    5s.m cuka makan
    1s.t garam
    1gelas air sejuk (yang telah masak awal) 

    Caranya
    Kisar halus semuanya. Perapkan semalaman. Simpan dalam peti sejuk selepas digunakan untuk tahan lama.
     ~sekapur sireh~
    Terpaksa dirombak balik n3 petang tadi. Kesalahan teknikal. Pixnya tak dapat upload. 

    Nur maaf lama nak kirim soto Bonai nih. Senang saja buatnya kan???? Yang MESTI ADA sambal cili api tu lah. Kalo tak ade.. kureeeeeeng RASAnya. Macam bangun pagi tak gosok gigi.

    Bagi siapa-siapa yang teringin nak mencuba tuh, sila kan. Tapi awas jangan salahkan timbangan kalau selepas makan tuh tiba-tiba graf timbangan anda melonjak naik.

     




    Posted at 05:26 pm by ninasuria

    dang Ayang
    October 22, 2005   06:41 PM PDT
     
    burrppp... alhamdulillah.. kenyangnya... tak muat meja idangan tuan tanah ari ni... dari soto kerbau, nasi beriani jiran, grilled dolly fish sampai le ke segala macam bun n kuih muih melayu... burrrp.. takut termuntah kekenyangan lak
    eita
    October 23, 2005   04:59 PM PDT
     
    eh, dah ada org yg makan dulu? Sibbaik ada tulang lagi. *ratah tulang daging serakus2nya*

    kak nina, tulang itik boleh guna tuk buat soto bonai ni? kuang10x...
    makcik-san
    October 24, 2005   06:33 PM PDT
     
    sop ini sop brunei ke? Mak ooiii, besarnya tulang tu!
    Sambal rindu itu senang buatnya tapi kenapa namanya sambal rindu ye?
    aHaDa
    October 25, 2005   01:06 AM PDT
     
    kak nina receipe soto la plak... looks like so special... ari tu nk try cake n cookies x jadi2 lagik... nnt kalu jadi i will let u know my tok guru...
    aHaDa
    October 25, 2005   01:07 AM PDT
     
    kak nina receipe soto la plak... looks like so special... ari tu nk try cake n cookies x jadi2 lagik... nnt kalu jadi i will let u know my tok guru...
    Nina
    October 25, 2005   05:34 AM PDT
     
    eita
    memang bab mkn ni dang ayang yg selalu awal dtg. Tulang itik pon sedap gak.. p lah ko cari itikQUACK to kita wat soto bonai :D

    Makcik-San
    memang besar :D :D sambal tuh panggil rindu sebab skali makan pasti teringat2 nak makan lg.. yg cantiknya kalo makan mata ngan idung pasti berair.. telinga pon kuar asap hehehe mungkin gak fasal tuh org panggil sambal rindu klela

    Ahada
    hah tok guru *tersembul mata*
    Sri Diah
    October 25, 2005   07:17 AM PDT
     
    Nina; kat M'sia sup tulang sendi kaki tu dipanggil sup gear box kan? sedap, berkhasiat. habis makan dagingnya, cara nak makan sum-sumnya - kena disedut isi kandungnya gunakan straw. Tak pun ketuk-ketuk muncungnya di pinggan. Kalau di S'pore sup merah - lazatnya! Terliurlah tengahari nih...
    itikQUACK
    October 25, 2005   03:47 PM PDT
     
    woiiiittt.. sapa yg mengada2 nak buat sup tulang itik ni??? nak kena cekik sampai birulah tu.. cubalah buat kalau berani *pakai baju besi 3 lapis sambil pegang pedang*


    err.. kalau soto tu buat pakai sup ayam ke, sup sayur ke blh ke kak nina? saya kalau sup yg ada kena mengena dgn daging lembu ke sapi ke kambing ke tenuk ke saya tak berkenan sgt.. nmpk sedap arr telur goreng tu..
    birunila
    October 29, 2005   12:09 PM PDT
     
    nina, lain sikit daripada soto orang johor... tapi tengok resepi pun dah menyelerakan... suka kaki sapi ni :p janganlah buat naya dekat itik si comel tu ya
    Nina
    October 30, 2005   12:28 AM PDT
     
    Sri Diah
    Tengahari nak mkn sop gear box?? Biar betul! Tak posa ke Kak Sri??? :D :D

    ItikQuack
    Hahahaha Itik dah gelabah takut lehernya kena sembelih eita... :D :D

    Birunila
    Hah Johor pun ada soto???? Tp nina suka laksa dia.. pekat melekat :D :D
     

    Leave a Comment:

    Name


    Homepage (optional)


    Comments




    Previous Entry Home Next Entry


    Blogdrive