Hikayat jari Dang Amai

Sumbangsih untuk Bonda Almarhumah Dayang Hjh Halimah Hj Yussof




Malaysia:
  • VANILLA PASTRY BANDAR BARU BANGI.


  • Brunei Darussalam
  • BEST EASTERN BOOK STORE BRUNEI DARUSSALAM
  • LE APPLE BAKERY
  • PUSTAKA REMAJA


  • On-Line Sale:
  • JEMARI SENI
  • E-KEDAI














    PURIH BANGSA

    Brunei tanah air kita
    Warisan berkurun lamanya
    Budaya Melayu teras bangsa
    Islam cara hidup kita

    Kita purih pancir mulia
    Tabah gagah berhemah tinggi
    Bermaruah dan berperibadi
    Bersopan sedar harga diri

    Masa depan penuh cabaran
    Kita ungkayahkan dengan iman
    Dengan ilmu bakti setia
    Ikhlas amanah kerana Allah

    Bangunkan kemakmuran
    pelihara keamanan
    Teguhkan kedaulatan
    Tegakkan keadilan
    Junjunglah kebenaran
    Hidupkan kerohanian
    Ajaran Allah kita turutkan

    Tegak bersatu mendukung negara
    Brunei sejahtera bumi tercinta
    Taat setia rakyat bahagia
    Di bawah naungan Sultan kita





    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Anak pemagat dibawa lari,
    Dibawa oleh anak Benggali;
    Mari tuan duduk kemari,
    Makan sirih bersama kami
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




  • << October 2005 >>
    Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
     01
    02 03 04 05 06 07 08
    09 10 11 12 13 14 15
    16 17 18 19 20 21 22
    23 24 25 26 27 28 29
    30 31




    Saturday, October 29, 2005
    Shortbread

     
    D> 
     

     

    Viennese Shortbread Biscuits

    • 250g butter
    • 1/2teaspoon vanilla essence
    • 1/4cup(55g)caster sugar
    • 1 cups(260g) plain flour
    • cups(35g)rice flour
    • 300g dark chocolate, melted
    • 3 teaspoons vegetable oil

    Beat butter, essence and sugar in small bowl with electric mixer until smooth, add sifted flours; beat only until combined. Spoon mixture into piping bag fitted with a medium fluted tube. Pipe 2cm x 6cm shapes about 3cm apart on greased oven trays. Bake in moderate oven about 15 minutes or until lightly browned. Cool on trays. Dip ends of biscuits in combined chocolate and oil; leave to set on wire racks.

    Make about 35.

    Sarrah Hanny maaf, akak tak dapat cari yang marble tuh. Sebenarnya, Sarrah boleh guna coklat untuk mendapatkan efek marble. Gunalah white chocolate ngan dark chocolate.

    Setelah siap membakar, sejukan shortbread tu. Kemudian sapu dengan white chocolate dan buat garis memanjang diatasnya dengan mengunakan dark chocolate pulak .

    Ambil cucuk sate, lorekan lah dark chocolate tu sebagaimana rupa marble. Dengan cara pusing-pusingkan cucuk sate diatas garisan dark chocolate. Bayangkan Sarrah sedang melukis awan larat diatas kertas lukisan. Boleh kan?? Kalau susah rasanya, just simply drizzle the chocolate on the shortbread. Macam kat bawah nih. Senangkan???

     
     

    Melt and mix shortbread

    • 250g butter, melted
    • teaspoon vanilla essence
    • cup(55g)caster sugar
    • cup (55g) icing sugar mixture
    • 1/3 cup (50g) corn flour
    • 2 1/3cups (350g)plain flour

    Beat cooled butter, essence, sugars and corn flour in small bowl with electric mixer until thick. Stir in shifted flour. Press mixture over base of greased 19 x 29cm rectangular slice pan, smooth with spatula, marked into squares or rectangles, prick lightly with fork. Bake in moderate oven about 25 minutes or until firm. Cut  shortbread where marked; cool in pan.




    ~Sekapur Sireh~
    Sengaja beri 2 resipi shortbread ari nih. sebab dia guna tepung yang berlainan. Vinesse guna tepung beras dan gandum. Manakala Melt N Mix tu pulak dia guna tepung jagung dan gandum. Rasanya pun berbeda. Melt N Mix lembut sikit dan bila makan ia cair dilidah. Memang sedap.

    Tadi petang aku buat satu eksperimen. Beberapa jam aku mencampur warna, perasa dan white chocolate. Dalam hati berdebar juga. Takut jadi habuan tong sampah. Bayangkan 1 kg compound white chocolate bersama bahan dekorasi dan perisa yang lain. Akhirnya masa ku yang lama terbuang itu berbaloi juga. Bilamana hasil kerjanya sangat-sangat memuaskan. Tak sangka ianya menjadi. Dan Sinah Bisc berjaya lagi menghasilkan produk baru; BISKUT BIRUNILA.

    Posted at 02:05 am by ninasuria

    pink Jambu
    October 29, 2005   09:17 AM PDT
     
    kakMon, beskot akak shantik2 aaarrr, sayang nak makan
    kikomon
    October 29, 2005   09:58 AM PDT
     
    pink kalo ko syg bg kat aku.. aku tolong makankan :D :D :D
    birunila
    October 29, 2005   10:53 AM PDT
     
    pink, klavu, panter... tengoklah ada biskut birunila *comeinya, nak bubuh dalam frame*

    yeyeye... rupa-rupanya kakMon sayang juga kat birunila... hari tu ingat dia cuma sayangkan kan besan dia aja :(

    terima kasih, sayang :D
    kLaVu QT
    October 29, 2005   11:36 AM PDT
     
    muahahaha.... biskot birunila dah muncul dipasaran, biru... klo biskot ni tak laku, biru kena borong ler muahahaha......................

    mana tia biskut itik yg sprinkled dgn candy waina-waini atu, boleh bagi nama itikQuack dan jgn lupa, bubuh jem nenas, muahahaha
    eita
    October 30, 2005   12:08 AM PDT
     
    uwaaaa... nama pink dah kuar. nama biru pun dah kuar... bila lagi nama ungu nak kuar? aku inda sabar mau lihat kuihnya atu...
    ntah cantik ke x kuih tu...

    kak biru, jgn lupa 'cup' kuih nama kak biru tu. buat trademark keluaran JNT cafe...
    Nina
    October 30, 2005   12:24 AM PDT
     
    Birunila
    yeyeye aku nak sorak gak brjaya wat biskut kaler biru.. bila tenung lama2 biskut tuh.. sayang pulak nak makan.. betul kata pink jambu :D :D :D

    Klavu
    ko dengarlah Birunila.. Klavu dah cemburu tuh.. Btw betul jugak ek.. kan Sinah Bisc ade cookies itik tuh.. Klavu kita tukar jer nama sesame street tu jd ITIK QUACK, setuju?????

    Eita
    cuma ko saja yg tinggal.. kalo aku guna warna unggu tuh.. kat Bonai dah kena cup unggu tu olh Smile Apong.. camna ni ek ??? Btw loghat bonai mu kedangarannya mcm bunyi org sabah bah eita *wink*
    SarraHanny
    October 30, 2005   12:27 AM PDT
     

    hi akak Nina ku sayang :D

    - Thanks d atas recipe tu....Cian akak sbb kena cari kat kotak kayu sakti ya... :)

    - InsyaAllah, nanti nak try da recipe n will let U know....
    nina
    October 31, 2005   10:00 AM PST
     
    Hanny tak pe.. Tp bila dh dpt recp tu jgn tak buat pulak.. akak tunggu Hanny kirim keBonai :D :D
     

    Leave a Comment:

    Name


    Homepage (optional)


    Comments




    Previous Entry Home Next Entry


    Blogdrive