Hikayat jari Dang Amai

Sumbangsih untuk Bonda Almarhumah Dayang Hjh Halimah Hj Yussof
Malaysia:
 • VANILLA PASTRY BANDAR BARU BANGI.


 • Brunei Darussalam
 • BEST EASTERN BOOK STORE BRUNEI DARUSSALAM
 • LE APPLE BAKERY
 • PUSTAKA REMAJA


 • On-Line Sale:
 • JEMARI SENI
 • E-KEDAI


  PURIH BANGSA

  Brunei tanah air kita
  Warisan berkurun lamanya
  Budaya Melayu teras bangsa
  Islam cara hidup kita

  Kita purih pancir mulia
  Tabah gagah berhemah tinggi
  Bermaruah dan berperibadi
  Bersopan sedar harga diri

  Masa depan penuh cabaran
  Kita ungkayahkan dengan iman
  Dengan ilmu bakti setia
  Ikhlas amanah kerana Allah

  Bangunkan kemakmuran
  pelihara keamanan
  Teguhkan kedaulatan
  Tegakkan keadilan
  Junjunglah kebenaran
  Hidupkan kerohanian
  Ajaran Allah kita turutkan

  Tegak bersatu mendukung negara
  Brunei sejahtera bumi tercinta
  Taat setia rakyat bahagia
  Di bawah naungan Sultan kita

  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  Anak pemagat dibawa lari,
  Dibawa oleh anak Benggali;
  Mari tuan duduk kemari,
  Makan sirih bersama kami
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 • << December 2021 >>
  Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
   01 02 03 04
  05 06 07 08 09 10 11
  12 13 14 15 16 17 18
  19 20 21 22 23 24 25
  26 27 28 29 30 31
  Monday, December 04, 2017
  4 Disember 2017

  Hari ini genap lima minggu kita duduk diam-diam dirumah setelah keluar dari hospital. Kudrat belum lagi pulih seperti dahulu kala. Tetiba hati rindu untuk mencatat sesuatu di sini..

  Posted at 11:21 am by ninasuria
  Sekacip pinang  

  Saturday, June 04, 2016
  Jejari itu

  Jari yang bulat, besar-besar dan kasar itu sedang tekun membuat garisan lurus dengan sebatang pensel leper berjalur merah hitam di atas sekeping papan dengan sebatang 'garisan inci'(pembaris kayu lipat). Aku masih ingat itu. Tangan yang kuat dan keras itu tidak pernah mengerti erti lelah. Dan kini jari yang bulat, besar-besar dan kasar itu sudah menjadi kurus, nipis dan halus. Namun tenaga tanganya masih kuat 'bekerja' walau dia tidak punya kudrat untuk bangun sendiri dari katilnya. Ya Haiyyu ya Qaiyyum birahmatika ya astagith. Wahai Zat Yang Maha Hidup dan Yang Maha Berdiri Sendiri, dengan segala rahmatMU kami memohon bantuanMU...

  Posted at 06:01 pm by ninasuria
  Sekacip pinang  

  Wednesday, May 25, 2016
  Ayahanda

  #menanti

  A photo posted by Sinah Bisc@Stubborn Baker (@sinahbisc) on

  Moga semuanya baik-baik saja

  Posted at 04:13 pm by ninasuria
  Sekacip pinang  

  Thursday, May 05, 2016
  Terkejut

  Wah! kita bagai bermimpi. Tetiba blogdrive kita yang sudah lama 'disita' kini telah dikembalikan semula. Harap kita dapat lagi mencoret di sini. Rindunya nak menulis di sini lagi

  Posted at 07:21 pm by ninasuria
  Sekacip pinang  

  Friday, March 16, 2012
  Terima Kasih..

  Alhamdulillah syukur di atas limpah kasih sayang-NYA yang telah menganugerahkan keajaiban kudrat untukku memikul tanggung jawab yang teramat berat itu.. 

  Saat aku memerlukan kekuatan mental dan fizikal, cabaran demi cabaran menghambat diri.. hanya mampuku lakukan berzikir dan bermohon pada-NYA.. agar DIA mempermudahkan pekerjaan itu. Dan akhirnya projek mega bersama Badan Muslimah Masjid Kampung Bunut terhasil jua dengan kasih sayang-NYA.

  Dan aku benar-benar bersyukur kepada-NYA kerana telah mengirimkanku jurutera, ahli metametik, tukang kayu dan segala nama tukang untuk membantu meringankan bebanku..

  Subhanallah Walhamdulillah Walailahaillalah Wallahuakbar.. 

  Ucapan setinggi terima kasihku pada Penghulu Mukim Kilanas, Ketua Kampung Bunut dan AJK Muslimah yang telah memberi kepercayaan penuh padaku untuk merealisasikan impian-impian melangit itu..

  Jua terima kasih pada suami dan anak-anak yang bertungkus lumus bergabung tenaga menjayakan projek mega itu, di balik tabir..

  Jua ucapan terima kasih seluas laut biru buat adindaku Rahimah yang menjadi tulang belakangku..

  Tanpamu pasti panji-panji itu tidak akan berseri sebegitu rupa..

   

  Jua terima kasih setinggi langit ke tujuh buat Yang Mulia Dayang Hajah Zaleha Awang Haji Momin, yang bertungkus lumus, bekerja dan membantuku, ke hulu ke hilir untuk menghasilkan yang TERBAIK, juga pada pasukan Muslimah Masjid Kampong Bunut, yang berganding bahu menghias kek cawan dari petang ke malam dan sambung lagi hingga ke esokan paginya. Moga penat lelah abiskita mendapat ganjaran berlipat ganda dari-NYA jua. Amin Ya Rabbalallamin.

  Dan pada semua sahabat-sahabat  dan warga mukim Kilanas yang sama-sama hadzir serta menyokong padu dan menyerikan majlis Amal itu.

  Dan tidak lupa juga terima kasih pada mereka-mereka yang telah berbelanja sekali gus menderma ke tabung Anak-Anak Yatim Kebangsaan Brunei. Alhamdulillah, projek itu telah berjaya mengutip lebih BND$2000.00 dengan hasil jualan 1500+ kek cawan.

  Moga perlaburan abiskita mendapat barakah dunia dan akhirah dari-NYA jua.. 

  Barakahu fiikum..

  ~ sekapur sirih ~

  Akhirnya enche roommate memberiku kad hijau itu jua setelah berapa tahun memohon dan memujuknya.. dengan 'bersyarat'. Dan aku dengan bahagianya terus menghantar 'surat cinta' kepada Tuan Esmit sehari selepas dia melayangkan kad hijau itu. Alhamdulillah..

  Dan awal-awal lagi aku memberi amaran pada puteri lindungan bulanku yang boros itu..

  "Leyn sayang.. babu sudah baranti karaja. So ertinya.. babu inda terima gaji lagi bulan-bulan. And Leynah inda bulih lagi bali macam-macam sesuka hati. FAHAM!". Aku mengingatkannya dengan tegas.

  Leynah menganggukan kepalanya beberapa kali seperti burung tekukur dengan wajah yang sayu..

  Seminggu selepas takzirah singkatku itu.. Di satu petang saatku menyiang ikan di sinki dapur..

  Leyn: "Babu! Teacher want a box of your cupcake tomorrow". Dengan girangnya Leynah memelukku dari belakang.

  Aku: TERKAKU. Hampir pisau di tanganku terjatuh.

  Aduhai anakku.. Rupanya si kecilku itu benar-benar takut yang aku akan memotong wang sakunya.. Hingga dia sanggup membuat promosi begitu rupa di sekolah buat babunya.. Malunya babu.. Adusssssssssss...

  Dan dua minggu ini hari-hari dia akan ke sekolah dengan membawa berkotak-kotak kek cawan yang telah ditempah oleh kawan-kawan dan guru-guru sekolahnya.. Adieh...

  Nampaknya sumpahan guruku satu waktu dulu itu telah termakbul. Aku cuma berjaya menjadi si penjual kuih. HAISY!


  Posted at 01:14 pm by ninasuria
  Sekacip pinang  

  Wednesday, March 14, 2012
  tiba-tiba..

  Jika ikhlas itu mampu dilukis, entah bagaimana indahnya ia. Jika segala rasa tulus itu mampu ditulis, entah bagaimana syahdu bait bicara.


  Posted at 09:38 am by ninasuria
  Sekacip pinang  

  Sunday, December 11, 2011
  Terkedu

  Pagi khamis itu, tika aku ingin menghantar Leynah ke sekolah, ku lihat Leynah masih sibuk di meja kerjaku. Crayon, pensel warna dan kertas kajang A4 berserakan di sisinya.

  "Leyn! Liat tv saja, kerja sekolah belum siap lagi?". Aku menyerggahnya dari belakang dan menjengilkan mataku luas-luas. Leynah menatapku dengan wajah sayu.

  "Leynah balum siap buat invitation card, babu?". Dengan suara tertahan-tahan, sendu.

  "Hoh invitation card?". Hatiku terus runtuh. Aduhai puteriku.. Rupanya anggukkanku yang asal saja itu telah disahkanya 'OK'.  ~Sekapur Sirih~

  Dua minggu lalu Leynah asyik merengek, teringin sangat menyambut ulang tahunnya bersama kawan-kawannya. Aku memujuk supaya menunggu bulan depan. Saat ini kami masih dalam 'waktu berkabung', suami mak saudaraku baru sahaja meninggal.. Rasa tidak selesa bersuka ria saat orang yang terdekat dengan kita berdukacita.

  Jadi dengan berat hati aku mengaturkan majlis minum teh 'terhumble' di taman belakang buat menyambut hari lahir Leyinah yang kelapan tahun bersama 3BFF(best friend forever) itu. Konon-kononnya... Dalam hati masih merasa ragu, jika ketiga-tiga BFFnya itu tidak hadir, bagaimana? Kesian Leyinah yang mengharap SANGAT itu.

  Lalu aku pun mencetak kad jemputan majlis minum petang Leyinah sebanyak lapan keping. Jika BFFnya itu tidak datang, masih ada lagi temannya yang lain akan MUNGKIN datang, kan? Otak kananku mula merangka..

  dan tahu tak apa terjadi selepas itu.. Leyinah dengan gumbiranya 'mengcarbon-copykan' kartu undangan itu dua kali ganda.. Alasan semua teman kelasnya ingin hadir. Mak aiiiiiiii...

  Anekdot:
  Entri ini seharusnya aku poskan pada 23Oktober 2011, tapi talian internet bagai siput berjalan.

  Petang ini baru teringat kembali tentang entri yang sudah expired ini. Membaca catatan ini kembali, terasa ingin mengongsikannya.. Apalagi mengingatkan tentang surat 'chenta' Leynah yang ditinggalkannya di bawah bantalku, sehari selepas sambutan ulang tahunnya itu..  Dan aku terkedu lagi


  Posted at 11:33 am by ninasuria
  Sekacip pinang  

  Thursday, August 11, 2011
  Ramadhan Ya Ramadhan

  Salam Ramadhan semua. Kita sudah melangkah ke-11 Ramadhan sekarang. Begitu cepat waktu berlalu. Lebaran semakin dekat di muka pintu. Hati semakin diragut pilu. Duhai waktu bolehkah awak menunggu hingga usai lelahku..  ~Sekapur Sirih~

  Sudah lama aku tidak menulis di sini. Terlalu banyak perkara yang berlaku tanpa sedarku. Bala yang datang tidak putus-putus.. adakah ia satu karma atau petanda DIA menyayangiku. Subhanallah.. Tuhan Arasy yang Agung. Ampunkanlah hamba-MU ini Ya Tuhanku..

  p/s Selamat ulang tahun Kak Uya.. Moga kau sentiasa dalam Rahmat Illahi.. Hanya ini yang mampu ku sebut dari lubuk hati yang paling dalam..

  Posted at 08:09 pm by ninasuria
  Sekacip pinang  

  Friday, May 06, 2011
  Cinta Belacan

  Dendam dalam diam


  Tok Umi menyusun daun pisang yang sudah dibersihkannya di atas dulang tembaga besar yang bulat itu. Lalu nasi Briyani Bombay Masala  yang dimasaknya di dalam periuk tembaga turun temurun keluarga Sh.Ali Mohammed tadi itu dikaut dengan cermat dan diletakkan pada dulang  tembaga yang dialas daun pisang  tadi.  Seketul paha anak kambing biri-biri  panggang bermadu yang dibakarnya 4 jam itu diletakkan di tengah-tengah nasi briyani. Chutney buah Tangerine yang di campur buah-buah kering  diletakkan pula di keliling ayam panggang. Kemudian tangannya meraup segenggam lagi kacang badam di dalam balang kaca di sebelahnya dan ditaburkan di atas nasi. Kemudian kismis hitam. Kemudian kurma Safawi. Akhir sekali daun pudina.

  "Tok Umi.. Tok Imam sudah sampai". 
  Syasya melaung dari ruang tengah. Suaranya yang high pitch itu cukup membuat semua mata terus memandang ke ruang depan. Dari jauh nampak tok imam sedang berjalan tertunduk-tunduk masuk ke ruang tengah.

  "Kak Umi, lilin dan tikar sila mana?" Tok Apsah membisikkan ke telinga tok Umi. Tok Apsah baru perasan, tempat akad nikah itu belum disediakan tok Umi lagi.

  Tok Umi menarik muncungnya. Dia berdiri dan melurut  kemas kurung suteranya ke bawah dengan kedua tangan lalu  meninggalkan dulang tembaga yang sudah siap berisi nasi briyani berhias paha anak kambing biri-biri itu dan masuk ke dalam stor peralatan di sudut belakang dapur dengan desahan kecil.

  Beberapa minit dia mencari tikar sila baldu merah hati ayam yang bertekat benang emas halus itu, tapi tidak terjumpa. Tiba-tiba tok Umi dapat akal yang cukup gemilang. Tangannya laju menarik sarung 'kusyen anak-beranak' lip-lap sulaman Iran, yang bertenun dengan dawai emas dan manik-manik yang tajam itu keluar dari rak dalam stor itu. Dipilihnya saiz yang paling besar. Cun-cun saiz tikar sila. 

  Semenjak baju suteranya tersangkut dan rosak akibat dawai halus dari tenunan kusyen itu, tok Umi sudah serik menghias set kayu Rosewoodnya dengan 'kusyen anak-beranak' Iran yang tak 'mesra alam' itu. "Harap saja muka cantik tapi perangai... huuuhh".  Dia melepaskan geram pada sarung kusyen Iran itu pulak.

  Tok Apsah sudah berdiri di ambang pintu stor dan memerhatikan tingkah ganjil tok Umi. "Kak Umi... siapa yang cantik. Siapa pulak yang buruk perangai ni?" Tok Apsah menaikkan sebelah keningnya, ala-ala  Ziana Zain.

  "Dah lah dah... Kau bawak keluar sarung kusyen ni, buat tikar sila". Tok Umi menghulurkan sarung kusyen Iran itu pada tok Apsah dengan selambanya.

  Mata tok Apsah mencerun. "Kak Umi biar betul. Ni kan sarung kusyen. Lagi pula mana sesuai buat tikar sila. TAJAM. Bahaya tau. Kesian pengantin lelaki tu nanti". Tok Apsah memprotes keras.

  "Hisy.. Orang tua ni.. banyak songeh pulak. Kau turut saja apa yang aku suruh. Titik."  Tok Umi langsung tak menghiraukan kegusaran tok Apsah.

  Tok Umi mengira-ngira jangka masa majlis akad nikah itu di dalam hatinya. Kalau ikut kebiasaan imam Haji Ibrahim, beliau selalu meyelitkan takzirah yang panjang pada bakal pengantin, juga untuk para tetamu. Kemudian imam Ibrahim selalu saja bermunajat bersama-sama tetamu di akhir majlis. Senyum tok Umi  sudah panjang hingga ke tahi lalat di bawah matanya. Tok Umi sudah seronok membayangkan pengantin lelaki dengan rasa seksanya duduk di atas sarung kusyen yang tajam itu nanti.

  " Emmmm rasakan. Gatal sangat." Senyum tok Umi menjadi-jadi hingga tok Apsah perasan, ada cahaya dendam di mata tok Umi.

  "Astaghafirullah..." Tok Apsah mengurut dada.

  ~Sekapur Sirih~

  Salam semua. Sudah lama aku tidak mencatat di sini. Tetiba gatal pula tangan nak merepek. Apa khabar anda semua? Sehat? Harap-harap semua ceria ye.

  Lusa sudah hari ibu. Adakah anda sudah bersedia? Kalau belum fikir-fikirkanlah ye.

  Tahu tak, hadiah bukan semestinya yang mahal. Hadiah yang kecil di tapak tangannya tapi tidak bermakna kecil di hatinya.  Jadi, berilah sesuatu yang membuat hati ibu besar, sebesar stadium negara. Salam Hari Ibu semua.

  Posted at 02:46 pm by ninasuria
  Sekacip pinang  

  Saturday, December 18, 2010
  Warna

  Sejak mentua di rumah dan tetiba jatuh sakit, hariku jua turut bertukar warna. Tidak terasa masa begitu pantas berlari. Jika bisa kuputarkan ke belakang waktu itu seperti mana tombol mesin pengadun kek ini, mungkin aku bisa berkicau hari-hari di sini, seperti burung di taman belakangku itu.

  Sebentar lagi 2011 akan mengetuk. Dan kerjaku semakin bertimbun. Alangkah bahagianya jika longgokan kerja-kerja itu adalah timbunan emas berlian... Aku pasti dapat duduk di rumah tanpa perlu memikirkan 'perjalanan awangan' itu...

  Dalam keresahan itu aku cuba bersahabat dengan pensel, berus dan warna, menghamparkan apa yang tertinta di hati.

  Dan ruang makmal kecil itu menyaksikan kecintaan dan keresahanku.

  ~Sekapur Sirih~

  I found I could say things with color and shapes that I couldn't say any other way -
  things I had no words for. ~ Georgia O'Keeffe 

  Posted at 10:28 am by ninasuria
  Sekacip pinang  

  Next Page


  Blogdrive